DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Președintele Academiei Române intervine în scandalul evenimentului dedidat lui Nicolae Paulescu: 'Nu mi se pare justificat'

Facebook
Ioan Aurel Pop

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, susține că protestul lansat de un grup de intelectuali față de un eveniment al instituției pe care o conduce este nefondat. Este vorba despre un eveniment dedicat lui Nicolae Paulescu, care a fost elogiat pentru inventarea insulinei în urmă cu 100 de ani.

„Nu mi se pare justificat și nu are legătură cu momentul. Oamenii nu s-au adunat pentru descoperitorul insulinei, denumită inițial pancreină, s-au strâns ca să marcheze pentru publicul larg o mare descoperire care s-a dovedit extrem de importantă pentru viitor, insulina, indiferent de confesiunea sau naționalitatea celui care a făcut-o. Mi se pare o acțiune decentă față de descoperirea stiințifică epocala pe care a făcut-o un român acum o sută de ani, el are intâietate, chiar dacă datele Nobel au consemnat alți doi oameni de știință”, a declarat pentru G4Media.ro Ioan Aurel Pop. Ioan Aurel Pop nu a participat la eveniment din motive de sănătate, iar instituția condusă de el a fost reprezentată de Răzvan Teodorescu.

Conducerea Academiei Române a transmis marţi că este recunoscătoare subsecretarului de stat Irina Cajal şi preşedintelui onorific al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, pentru că au participat şi au luat cuvântul la manifestarea de săptămâna trecută la care a fost omagiat Nicolae Paulescu, caracterizat de mai mulţi intelectuali drept „unul dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”, potrivit news.ro.

În comunicatul transmis de Biroul Prezidiului Academiei Române a fost punctat faptul că Irina Cajal a vorbit despre legăturile tatălui ei, academicianul Nicolae Cajal, cu profesorul Nicolae Paulescu.

Academia Română a organizat pe 21 iulie 2021 o manifestare legată de centenarul descoperirii insulinei, „eveniment crucial al ştiinţei mondiale de care şi-a legat numele profesorul Nicolae Paulescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Române”.

„Printre vorbitorii care au adus un binemeritat omagiu ştiinţific savantului român s-au aflat doamna subsecretar de stat Irina Cajal, care a vorbit despre legăturile tatălui său, academicianul Nicolae Cajal, cu Nicolae Paulescu, şi domnul dr. Aurel Vainer, preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Conducerea Academiei Române este recunoscătoare celor doi vorbitori care s-au adăugat membrilor Academiei Române participanţi la manifestare”.

Scriitorul Norman Manea şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, figurează între semnatarii unei scrisori deschise adresate luni prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care este contestată prezenţa Irinei Sanda Marin Cajal la evenimentul organizat de Academia Română.

Cei 29 de semnatari ai scrisorii, cărora li s-au adăugat online mai multe nume, susţin că, prin prezenţa la eveniment, Cajal şi Vainer au legitimat „un eveniment de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”.

Ei cer demiterea Irinei Cajal, care a fost numită în funcţie în 2010.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.