Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a elaborat un nou plan de pace în perspectiva unei viitoarei conferinţe în Turcia

Khaama Press
Ashraf Ghani

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a redactat un nou plan de pace în perspectiva unei conferinţe internaţionale vizând relansarea negocierilor între Kabul şi talibani, aflate în impas, transmite AFP, citând un număr de responsabili.

Această iniţiativă intervine în contextul în care Statele Unite, sprijinite de alţi actori internaţionali, doresc - conform unui alt plan dezvăluit de media - formarea unui guvern interimar care i-ar include pe talibani, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele Ghani a spus însă că nu va accepta decât o administraţie aleasă de popor.

Potrivit unor surse oficiale, Ghani vrea să prezinte acest plan în trei faze cu ocazia unei reuniuni sub egida ONU în Turcia, la care vor participa şi SUA şi Rusia.

Data conferinţei nu a fost stabilită deocamdată.

Preşedintele american Joe Biden trebuie să decidă dacă va confirma sau nu retragerea totală până la 1 mai a trupelor americane din Afganistan, conform acordului semnat de fosta administraţie în februarie 2020 la Doha cu talibanii. Biden a prevenit deja că acest termen va fi 'dificil' de respectat, în timp ce insurgenţii au avertizat că SUA vor fi 'responsabile de consecinţe'.

Planul de pace al lui Ghani include în principal un acord politic cu talibanii şi o încetare a focului supravegheată de alte state.

El mai propune organizarea de alegeri prezidenţiale la care talibanii ar putea participa pentru a forma 'un guvern de pace'.

Aceasta ar conduce la o serie de programe de dezvoltare, urmate de reconstruirea unei 'structuri constituţionale'.

Conform unor responsabili, preşedintele le-a prezentat deja planul său mai multor diplomaţi.

Duminică, Înaltul Consiliu afgan pentru reconciliere naţională a anunţat că va prezenta o propunere proprie după ce a strâns 30 de documente provenite de la diverse partide politice, membri ai societăţi civile, dar şi de la Ghani şi Abdullah Abdullah, şeful Consiliului.

Talibanii, al căror guvern islamic ultraconservator a fost înlăturat de intervenţia americană din 2001, au respins întotdeauna orice tip de alegeri.

O serie de alegeri, desfăşurate după îndepărtarea lor de la putere, au fost criticate pentru fraude, au avut o participare foarte redusă şi au generat violenţe din partea insurgenţilor.

Între timp, violenţele continuă să devasteze ţara, lupte deosebit de intense purtându-se între forţele guvernamentale şi talibani în provincia sudică Kandahar în ultimele zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.