Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele afgan revendică victoria asupra Statului Islamic în ţara sa

www.rador.ro
militari, soldați români Afganistan Kandahar

Forţele de securitate afgane i-au eliminat pe militanţii grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Afganistan, a declarat marţi preşedintele Ashraf Ghani, la câteva ore după ce un schimb de deţinuţi cu insurgenţi talibani a crescut speranţa pentru reducerea violenţelor în această ţară, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Peste 600 de luptători ai SI, grupare cunoscută la nivel local sub acronimul Daesh, s-au predat împreună cu familiile lor guvernului afgan în ultimele săptămâni. Oficiali susţin că atacuri aeriene ale forţelor afgane şi ale coaliţiei, lipsa fondurilor şi moralul scăzut au determinat gruparea jihadistă să renunţe.

''Nimeni nu credea în urmă cu un an că vom rezista şi vom spune astăzi că am eliminat Daesh", a spus Ghani în cadrul unei reuniuni a veteranilor şi a oficialilor la Jalalabad, principalul oraş din provincia Nangarhar (est) în care s-a înregistrat un val de atacuri sinucigaşe în ultimii ani revendicate de jihadişti.

''Acum, că militanţii Daesh s-au predat, cer autorităţilor să le trateze familiile în mod uman'', a adăugat preşedintele Ghani.

Guvernul afgan susţine că printre luptătorii aflaţi în custodia sa se află cetăţeni străini din Pakistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan şi Maldive.

Cu toate acestea, talibanii afgani, care luptă împotriva SI şi a guvernului pentru controlul ţării, au contestat aceasta. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a calificat anunţul făcut de preşedintele afgan Ghani drept ''absurd''

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.