Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, planifică vizite în SUA și Israel înainte de învestire

Prensa Latina
Argentina vot

Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, a anunţat luni că va vizita SUA şi Israel "în zilele următoare", înainte învestirii sale oficiale în funcţie pe 10 decembrie, transmite agenţia EFE.

Acest lider al extremei drepte l-a învins în turul doi al alegerilor prezidenţiale pe candidatul peronist Sergio Massa, potrivit Agerpres.

Conform tradiţiei, prima călătorie externă a preşedinţilor argentinieni este în Brazilia, ţară vecină şi partener în organizaţia Mercosur.

Dar Javier Milei, care se autodescrie drept un "anarho-capitalist" şi "libertarian", a spus încă din timpul campaniei electorale că nu va negocia cu ţările "comuniste", printre care a inclus Brazilia şi China, ţări care sunt totuşi primii parteneri comerciali ai Argentinei. El a insistat că-şi va axa politica externă pe apropierea faţă de SUA şi Israel.

"Prima mea călătorie va fi în SUA", a spus Milei luni într-un interviu. El a adăugat că se va deplasa la Miami şi New York pentru a se întâlni cu prietenii săi rabini (Milei a mărturisit anterior că a avut intenţia, abandonată între timp, să se convertească la iudaism), iar de acolo va pleca în Israel.

Javier Milei are un program politic controversat, în care a promis printre altele desfiinţarea Băncii Naţionale şi dolarizarea economiei argentiniene, care trece printr-o nouă criză severă. Pe plan social, în pofida apropierii sale de SUA, el susţine interzicerea avortului şi se declară ostil mişcării LGBT.

"Argentina a ales, în mod democratic, aventura populistă de extremă dreapta", a remarcat Stéphane Séjourné, secretarul general al partidului Renaşterea, formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron, comparându-l pe Milei cu foştii preşedinţi american şi brazilian, Donald Trump şi Jair Bolsonaro. Totuşi, Milei a primit felicitări din lumea întreagă, inclusiv din partea liderilor europeni.

În acest timp, la Moscova, Kremlinul a transmis că, în pofida declaraţiilor în care Milei a spus că va susţine Ucraina în războiul cu Rusia, speră că Argentina şi Rusia vor menţine relaţii solide. "Am luat notă de o serie de declaraţii pe care dl. Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar vom face analiza şi îl vom judeca pe baza declaraţiilor pe care le va face după învestire", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.