Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Algeriei a dizolvat Adunarea populară naţională şi a remaniat guvernul

France24
Abdelmadjid Tebboune

Preşedintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a dizolvat duminică Adunarea populară naţională, camera inferioară a parlamentului, deschizând calea pentru alegeri parlamentare anticipate în termen de şase luni, potrivit televiziunii naţionale.

Tebboune "a semnat un decret prezidenţial care dizolvă Adunarea populară naţională", al cărei mandat urma să expire în 2022, a declarat televiziunea, conform agerpres.ro.

Citește și: CTP: ‘Domnul Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României. Este finanțist și stăpânește această meserie’

Nu a fost stabilită încă nicio dată pentru scrutin, dar clasa politică mizează pe luna iunie.

Conform Constituţiei, alegerile trebuie să aibă loc în termen de trei luni. În cazul în care aceste alegeri nu pot fi organizate înainte de acest termen, scrutinul poate fi amânat pentru o singură perioadă de trei luni.

Cei 462 de membri ai camerei inferioare a parlamentului Algeriei sunt aleşi direct de populaţie, în timp ce membrii (144) camerei superioare - Consiliul Naţiunii - sunt aleşi indirect prin vot secret (două treimi) şi de către preşedintele ţării (o treime).

Tot duminică, preşedintele a efectuat o remaniere parţială a guvernului, foarte aşteptată, dar fără schimbări majore de echipă, în ajunul împlinirii a doi ani de la lansarea mişcării de protest populare Hirak, care l-a alungat de la putere pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika.

Premierul Abdelaziz Djerad, deşi criticat, rămâne în funcţie, precum şi deţinătorii de ministere importante, conform listei publicate de Preşedinţia Republicii.

Atât dizolvarea camerei inferioare a parlamentului, cât şi remanierea guvernamentală au fost anunţate de preşedinte încă de joi, într-un discurs programat. Tot atunci, pentru a răspunde crizei politice care zguduie Algeria, Tebboune a decretat o graţiere prezidenţială pentru şaizeci de prizonieri de opinie, un gest de calmare adresat mişcării Hirak, care în continuare contestă regimul de la Alger. De atunci, cel puţin 35 de deţinuţi au fost eliberaţi, potrivit Comitetului Naţional pentru Eliberarea Deţinuţilor (CNLD).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.