Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, anunţă că Viena va ratifica în curând Tratatul de interzicere a armelor nucleare

austria harta

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a dat asigurări joi că ţara sa va ratifica rapid Tratatul de interzicere a armelor nucleare, adoptat de 122 de state în iulie anul trecut, Austria şi Irlanda fiind singurele ţări din UE semnatare ale textului, relatează AFP. Această ratificare este 'mai mult o chestiune de câteva săptămâni decât de câteva luni', a afirmat şeful statului austriac, în cadrul unei întâlniri la Viena cu Beatrice Fihn, preşedintele Coaliţiei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a promovat adoptarea acestui tratat, conform Agerpres.

Beatrice Fihn, a cărei organizaţie a fost distinsă în toamna anului trecut cu Premiul Nobel pentru Pace, a încurajat guvernul de la Viena 'să continue să joace un rol de locomotivă în acest dosar'.

'Fără Austria, noi nu am fi avut un tratat şi nici un premiu Nobel', a afirmat ea, subliniind rolul jucat de cancelarul conservator Sebastian Kurz, pe atunci ministru al afacerilor externe.

Adoptat în cadrul ONU de 122 de ţări şi semnat până în prezent de 56 dintre acestea, majoritatea din emisfera sudică, tratatul a fost ratificat până acum doar de cinci state (Cuba, Guyana, Vatican, Mexic şi Thailanda). Pentru a intra în vigoare este nevoie să fie ratificat de 50 de ţări.

Condamnat de toate puterile nucleare şi de majoritatea ţărilor occidentale, tratatul a fost semnat de doar două state membre ale UE: Austria şi Irlanda.

Intenţia exprimată marţi de preşedintele american Donald Trump privind 'modernizarea şi reconstruirea' arsenalului nuclear american 'aduce lumea mai aproape de un război nuclear', a declarat joi Beatrice Fihn.

În opinia preşedintelui Austriei, intrarea în vigoare a tratatului ar creşte presiunea asupra puterilor nucleare. 'Progrese substanţiale' au fost făcute în lupta împotriva minelor antipersonal şi a bombelor cu fragmentaţie, a mai spus el.

Austria, o ţară neutră care a respins în 1978 orice formă de utilizare a energiei nucleare, se opune cu fermitate programelor nucleare, atât militare cât şi civile. Viena a contestat la instanţele europene proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point (Marea Britanie) şi pregăteşte de asemenea o plângere împotriva extinderii centralei nucleare ungare de la Paks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.