Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Azerbaidjanului, atac dur împotriva armenilor: 'Îi vânăm ca pe câini!'

 Ilham Aliev

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, se deplasează marţi în Azerbaidjan, aliat apropiat al Turciei, pentru discuţii axate pe confruntările din Nagorno-Karabah între armata azeră şi separatiştii armeni, indică Ministerul de Externe turc într-un comunicat, citat de France Presse.

Potrivit documentului citat, Mevlut Cavusoglu va efectua o 'vizită de lucru' în cursul căreia va fi primit de preşedintele azer Ilham Aliev şi va 'face un schimb de opinie cu omologul său azer cu privire la situaţia din regiunea Nagorno-Karabah' - teritoriu azer, locuit de o majoritate de etnici armeni, informează Agerpres.

Citește și: Rareș Bogdan, despre majorarea pensiilor: Mă deranjează ipocrizia celor din PSD. Dacă şi-ar fi dorit atât de mult , ar fi crescut pensiile atunci, nu cu o prorogare de un an şi două luni de zile

Turcia, care s-a plasat de partea Azerbaidjanului de la începutul confruntărilor, nu încetează să critice apelurile la încetarea focului, care ar duce la o nouă îngheţare a conflictului din Nagorno-Karabah şi apără dreptul Baku de a 'elibera' enclava, notează AFP.

Vizita lui Cavusoglu intervine la o zi după apelul lansat de Franţa, SUA şi Rusia, în calitatea lor de copreşedinţi ai aşa-numitului Grup OSCE de la Minsk pentru dezamorsarea conflictului, la o 'încetare imediată a focului şi fără condiţii' în Karabah.

Cele trei state au îndemnat Baku şi Erevan să se 'angajeze să reia procesul de reglementare', în timp ce luptele au continuat fără pauză luni, iar bombardamentele în zonele urbane au făcut să crească temerile privind noi victime civile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat luni în vizită la Ankara, a cerut la rândul său Turciei 'să facă uz de influenţa sa pentru a calma tensiunile'.

Într-un discurs susţinut înainte de întâlnirea cu Stoltenberg luni seară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat dreptul Azerbaidjanului de a 'salva Karabahul de ocupaţie', relevă AFP.

'Turcia este dintotdeauna de partea Azerbaidjanului', a insistat Erdogan, adăugând că 'atât timp cât problema Karabahului nu este rezolvată, nu va fi posibil să se pună capăt conflictului şi instabilităţii în regiune'.

Administraţia regiunii Nagorno-Karabah - care şi-a autoproclamat independenţa la începutul anilor 90 ai secolului trecut, dar care nu a fost recunoscută de către comunitatea internaţională - a recunoscut luni pentru prima oară o retragere 'tactică' din anumite sectoare ale frontului, fără alte precizări, susţinând în acelaşi timp că a repurtat succese 'tangibile' în faţa adversarului. Ministerul Apărării armean a consemnat 'confruntări violente în curs de desfăşurare', conform AFP.

De cealaltă parte, Ministerul azer al Apărării a afirmat că trupele proarmene şi-au 'abandonat poziţiile militare' în districtul Hadrut.

Citește și: FOTO-VIDEO REVOLUȚIE în Kârgâstan: proteste VIOLENTE în țară! Manifestanții l-au eliberat din arest pe fostul președinte și au preluat televiziunea de stat

Într-un discurs televizat, preşedintele azer Ilham Aliev a declarat duminica aceasta că ofensiva va continua până la retragerea armeană din teritoriu, pretinzând 'scuze' din partea premierului armean Nicol Paşinian. 'Îi vânăm ca pe câini', a spus preşedintele azer, citat de AFP.

Potrivit unor bilanţuri deloc exhaustive, de la reluarea conflictului la 27 septembrie, 19 civili armeni şi 26 azeri au fost ucişi, inclusiv 5 şi respectiv 11 duminică, dar potrivit observatorilor numărul victimelor ar fi mult mai mare de ambele părţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.