Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro s-a întâlnit cu Viktor Orban la Budapesta, după întrevederea cu Vladimir Putin

Xinhua
Jair Bolsonaro

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a fost primit joi în Ungaria, unde s-a întâlnit cu premierul suveranist Victor Orban, la o zi după întrevederea avută la Kremlinul cu omologul său rus Vladimir Putin, în plină criză ruso-occidentală legată de Ucraina, transmite AFP.

Bolsonaro, un politician de extremă dreapta cu o poziţie foarte slăbită după trei ani de mandat şi izolat diplomatic, şi-a declarat miercuri 'solidaritatea' cu preşedintele rus, care, la rândul lui, a salutat discuţiile 'constructive'.

Citește și: VIDEO Vladimir Putin a scos masa la întâlnirea cu Jair Bolsonaro: 'E un semnal pentru întreaga lume'

În Ungaria, Jair Bolsonaro a fost primit în cursul dimineţii de omologul său Janos Ader, înaintea unei întâlniri cu premierul Orban, potrivit Agerpres.ro.

Într-o conferinţă de presă, Bolsonaro l-a salutat de 'fratele' său ungar, 'mic prin talie, dar mare prin valorile pe care le reprezentăm, pe care le putem rezuma în patru cuvinte: Dumnezeu, patrie, familie şi libertate'.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au întărit în ultimii ani, graţie apropierii ideologice a liderilor lor.

De altfel, Orban a insistat pe 'abordările comune' în ce priveşte migraţia, apărarea creştinătăţii şi a familiei tradiţionale.

Citește și: În căutarea de aliați! Ce promisiuni i-a făcut Vladimir Putin lui Jair Bolsonaro, care a ignorat apelurile SUA

Vizita lui Bolsonaro este prima a unui preşedinte brazilian în Ungaria şi a fost apreciată ca 'o mare onoare' de Viktor Orban, unul din puţinii responsabili occidentali care au asistat la ceremonia de învestitură a lui Bolsonaro, la începutul lui 2019.

Vizita de joi a prilejuit semnarea a trei contracte de cooperare, în special în domeniul apărării. Ungaria comandase deja la sfârşitul lui 2020 două avioane militare Embraer KC-390.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban este preocupat să lege relaţii dincolo de graniţele Uniunii Europene, în blocul comunitar acest apărător al valorilor 'iliberale' fiind acuzat frecvent de încălcări ale democraţiei.

El a operat un proces de 'deschidere spre est' a Ungariei, care s-a îndreptat spre Beijing şi Moscova.

Orban a fost apropiat şi de fostul premierul israelian Benjamin Netanyahu şi de ex-preşedintele american Donald Trump, care i-a transmis 'sprijinul său total' pentru alegerile legislative din 3 aprilie.

Aflat în plină ofensivă diplomatică odată cu apropierea acestui scrutin, care se anunţă strâns în faţa unei alianţe inedite a opoziţiei, Viktor Orban a mers el însuşi la începutul lunii la Moscova, unde şi-a afişat buna înţelegere cu Vladimir Putin.

Occidentalii se tem de mai multe săptămâni de un eventual atac în Ucraina al Rusiei, care a masat peste 100.000 de militari la frontiera cu ţara vecină, o situaţie explozivă în cea mai gravă criză cu Moscova de la sfârşitul Războiului Rece.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.