Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Braziliei a decretat mobilizarea armatei la frontiera cu Venezuela, pentru menţinerea ordinii şi asigurarea securităţii imigranţilor

politica.estadao.com.br
Michel Temer

Preşedintele Braziliei, Michel Temer, a decretat marţi mobilizarea armatei în statul Roraima, la frontiera cu Venezuela, pentru menţinerea ordinii şi asigurarea securităţii imigranţilor venezueleni, informează Reuters, potrivit Agerpres. El nu a precizat ce efective vor fi desfăşurate. 

Ministrul apărării, Joaquim Silva e Luna, citat de AFP, a precizat ulterior că trupele braziliene sunt deja pe poziţii la frontieră. Pe 18 august, localnicii din Pacaraima - un oraş situat în apropierea graniţei, în statul brazilian Roraima - s-au revoltat şi au alungat înapoi în Venezuela sute de refugiaţi. În momentul respectiv, armata era deja prezentă pentru a împiedica agravarea situaţiei. 

Temer l-a acuzat pe omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, de provocarea crizei migraţiei din Venezuela în ţările învecinate. "Problema Venezuelei nu mai ţine de politica internă. Este o ameninţare pentru armonia întregului continent", a spus preşedintele brazilian într-un discurs televizat. El a cerut comunităţii internaţionale să adopte măsuri diplomatice pentru a opri emigrarea masivă a venezuelenilor.

Citește și: Sărbătoare MARE pentru ortodocși: Ce e INTERIZS să faci azi, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tot marţi, în Peru a fost declarată starea de urgenţă medicală în regiunea de frontieră din nord, unde continuă să sosească mii de refugiaţi venezueleni. Preşedintele peruan, Martin Vizcarra, a declarat starea de urgenţă timp de 60 de zile, din cauza unui "pericol iminent" pentru sănătatea publică, provocat de imigraţie. 

Oficialii răspunzători de problemele migraţiei din Peru, Columbia şi Brazilia s-au întâlnit timp de două zile la Bogota, pentru a discuta situaţia. În Columbia se află acum aproape un milion de venezueleni, iar în Peru peste 400.000. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a apreciat vinerea trecută că exodul venezuelenilor către mai multe ţări din America de Sud prefigurează o criză asemănătoare cu cea a refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.