Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Braziliei, vizitat de Klaus Iohannis în primăvară: 'Putin nu va fi arestat în Brazilia cât timp sunt eu preşedinte'

Agerpres - Reuters
Lula da Dilva

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, sâmbătă, că liderul rus Vladimir Putin nu va fi arestat în Brazilia, dacă va participa la summitul G20 de la Rio de Janeiro de anul viitor, relatează Reuters, conform news.ro.

Intervievat în marja reuniunii G20 de la Delhi, Lula a declarat că Putin va fi invitat la evenimentul de anul viitor, adăugând că el însuşi plănuieşte să participe la o reuniune a blocului BRICS al naţiunilor în curs de dezvoltare care va avea loc în Rusia, înainte de summitul de la Rio.

"Cred că Putin poate merge fără probleme în Brazilia", a spus Lula. "Ceea ce pot să vă spun este că, dacă sunt preşedintele Braziliei şi el vine în Brazilia, în niciun caz nu va fi arestat", a subliniat el.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, acuzându-l de crime de război, dar şi de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia a negat că forţele sale s-au implicat în crime de război sau că au luat cu forţa copii ucraineni.

Putin a lipsit în mod repetat de la întâlnirile internaţionale şi nu a fost prezent la reuniunea G20 de la Delhi, trimiţându-l pe ministrul de externe Serghei Lavrov.

Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, care a dus la înfiinţarea CPI.

Sâmbătă, naţiunile G20 au adoptat o declaraţie de consens care a evitat să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar a făcut apel la toate statele să nu folosească forţa pentru a acapara teritorii.

Iohannis a condamnat în Brazilia agresiunea rusă

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Brazilia, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, a fost primit, în aprilie anul curent de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

Din delegaţia română au mai făcut parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Cosmin Marinescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu, consilierii de stat Sandra Pralong, Alexandra Bocşe.

Preşedintele Braziliei a spus la dejunul de lucru cu Iohannis că Guvernul său condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a arătat că susţine o soluţie politică negociată cu privire la războiul din această ţară.

„Trebuie să creăm urgent un grup de ţări care să se aşeze la masă şi care să discute cu Rusia ca să găsim pacea", a afirmat Luiz Inacio Lula da Silva.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea cu Lula da Silva că mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii săi, respectiv faptul că oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.