Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele bulgar Rumen Radev: 'Bulgaria este parte a eforturilor de dezescaladare a tensiunilor şi de deconflictualizare a crizei dintre Rusia şi Ucraina'

Rumen Radev

"Bulgaria este parte a eforturilor de dezescaladare a tensiunilor şi de deconflictualizare a crizei dintre Rusia şi Ucraina", a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev, abordat joi de jurnalişti pentru comentarii.

Şeful statului a notat că această criză ameninţă securitatea Bulgaria şi a regiunii, precum şi a Europei ca întreg. "Aceasta este o criză de dimensiuni globale. Dialogul de acolo este condus la cel mai înalt nivel, între SUA şi Rusia, NATO şi Rusia, UE şi Rusia", a arătat Radev.

Citește și: Rusia, acuzații extrem de grave împotriva Ucrainei: 'Kievul plănuia atacuri cu bombă în Rusia' / operațiune în forță a FSB

"Trebuie să depunem cu toţii eforturi pentru a evita o soluţie militară la această criză. Ea nu poate fi rezolvată prin mijloace militare, o soluţie diplomatică poate fi căutată şi toate eforturile sunt canalizate către acest scop", a argumentat preşedintele.

"Ar trebui să fim deplin conştienţi că neglijarea problemelor forţelor noastre armate şi angajamentelor noastre în calitate de aliaţi reprezintă cea mai gravă ameninţare la securitatea naţională", a spus Radev, întrebat despre o întâlnire care urmează să aibă loc la 15 februarie şi în cadrul căreia Consiliul Consultativ privind Securitatea Naţională va evalua riscurile şi ameninţările la securitatea naţională şi starea forţelor armate. În opinia preşedintelui, care este comandantul suprem al forţelor armate, "angajamentul conducerii statului faţă de dezvoltarea forţelor armate trebuie să fie constant şi concentrat şi nu limitat la acţiuni unice de achiziţionarea de material şi armament noi", relatează Agerpres.ro.

Citește și: Ministerele apărării de la Moscova şi Minsk dau detalii despre exerciţiile militare din Belarus

Joi, Radev s-a familiarizat cu o analiză privind starea şi instruirea forţelor armate în 2021, care a fost prezentată de şeful statului major bulgar, amiralul Emil Eftimov.

"Am propus un concept un concept mai flexibil şi mai deschis pentru înfiinţarea unui grup de luptă de mărimea unui batalion în Bulgaria", a spus Eftimov după prezentare. "Pe baza unui batalion mecanizat cu componente de luptă de sprijin dedicate, le permitem aliaţilor să ne întărească cu anumite elemente ce răspund deficienţelor forţelor noastre armate", a explicat şeful statului major.

Citește și: Mișcări de ultimă oră - Ucraina răspunde dur și rapid la manevrele Rusiei din Belarus

"Există opţiuni variate şi mai multe ţări dispuse să ia parte pot fi atrase. Ideea noastră este să demonstrăm rapid că Bulgaria şi forţele sale armate, împreună cu aliaţii, poate să demonstreze capabilităţi pentru construirea unui potenţial de descurajare", a menţionat amiralul.

Preşedintele Radev a spus, la rândul său, că grupul de luptă de mărimea unui batalion nu poate rezolva problemele de securitate naţională ale Bulgariei, dar este important să fie înfiinţat pentru că implică interoperabilitate cu aliaţii, abilitatea de a forma în comun capabilităţile necesare şi soluţionarea deficienţelor ce rezultă din deciziile greşite sau neadoptate în anii precedenţi cu privire la sprijinul pentru dezvoltarea forţelor armate. "În acest mod, putem demonstra împreună că putem răspunde la orice criză", a spus preşedintele, răspunzând unei întrebări.

Citește și: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cheamă investitorii europeni în Ucraina: 'Desfăşurarea militară rusă la graniţă este presiune psihologică'

El a reiterat că dezvoltarea forţelor armate şi compatibilitatea cu partenerii este cea mai bună garanţie a securităţii naţionale a Bulgariei.

Întrebat despre posibilitatea ca această ţară să atingă ţinta de 2% din PIB pentru cheltuielile din apărare în 2024, Radev a spus că această chestiune va fi pe agenda întâlnirii Consiliul Consultativ privind Securitatea Naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.