Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Bulgariei cere prudenţă faţă de războiul ruso-ucrainean

Rumen Radev

Un guvern provizoriu condus de premierul interimar Galab Donev a fost instalat marţi în Bulgaria, cu mandatul de a conduce ţara până la alegerile anticipate din 2 octombrie, convocate după demiterea prin moţiune de cenzură a guvernului condus de liberalul prooccidental Kiril Petkov, relatează agenţia DPA.

Preşedintele Rumen Radev a cerut guvernului interimar să fie axat pe prioritatea aprovizionării cu alimente şi electricitate, să combată creşterea inflaţiei şi corupţia.

El s-a referit şi la războiul din Ucraina, ce a provocat pe scena politică bulgară controverse care au contribuit la căderea fostului guvern. ''Prima prioritate a dumneavoastră trebuie să fie aceea ca ţara să nu se vadă atrasă în conflict'', a subliniat Rumen Radev, considerat unul dintre politicienii bulgari prietenoşi faţă de Rusia.

Bulgaria este foarte dependentă de resursele energetice ruseşti, iar Rusia i-a sistat livrările de gaze după ce fostul premier proamerican Kiril Petkov a respins cererea Moscovei privind plata gazului natural în ruble.

Relaţiile tradiţional bune dintre Sofia şi Moscova s-au deteriorat şi mai mult după decizia lui Petkov de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, potrivit Agerpres.ro.

Premierul interimar Galab Donev, care a fost de mai multe ori ministru însărcinat cu politica socială, este considerat un apropiat al preşedintelui Radev, la fel şi noul ministru al apărării, Dimitar Stoianov.

Comentatorii estimează că la alegerile anticipate din 2 octombrie - al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani - partidele naţionaliste şi cele proruse ar putea câştiga teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.