Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CCIB: Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede şi în viitor abordarea cu prioritate a pieţelor din afara UE

piata financiara
ccib

Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede şi pentru anii următori abordarea cu prioritate a pieţelor din afara Uniunii Europene, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi nordul Africii, iar dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Pakistanul reprezintă o prioritate, a declarat preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, la deschiderea celei de-a XV-a ediţii a "Zilei oportunităţilor de afaceri", dedicată colaborării comercial-economice cu această ţară.

Potrivit unui comunicat, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ambasada Republicii Islamice Pakistan în România, cea de a XV-a ediţie a "Zilei oportunităţilor de afaceri".

"Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede şi pentru anii următori abordarea cu prioritate a pieţelor din afara Uniunii Europene, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi nordul Africii, iar dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Pakistanul, o ţară cu un potenţial economic foarte ridicat şi de care ne leagă o lungă tradiţie, reprezintă o prioritate pentru noi. Am ales Pakistanul încurajaţi fiind nu numai de interesul pentru dialog şi cooperare manifestat de conducerea misiunii diplomatice a acestei ţări, ci şi de creşterea consistentă a schimburilor comerciale româno-pakistaneze consemnată în ultimii trei ani", a afirmat Stocklosa.

Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Pakistanul; potenţialul economic al acestei ţări; domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare; stimulentele şi facilităţile în domeniul comercial şi vamal, potrivit Agerpres.

Totodată, au fost furnizate informaţii utile pentru antreprenorii care doresc să atragă forţă de muncă din Pakistan pentru acoperirea necesarului în diverse domenii de activitate. Cu acest prilej, a fost subliniată importanţa unei mai bune cunoaşteri reciproce a celor două comunităţi de afaceri. În acest context, a fost exprimată oportunitatea organizării sub egida CEXP şi cu participarea CCIB a unei misiuni economice în Pakistan şi în alte ţări din regiune, cu posibilă finanţare prin Programul de Promovare a Exporturilor (PPE-2023).

În cadrul evenimentului, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Zafar Iqbal, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Islamice Pakistan în România şi Republica Moldova; Olguţa Marian, director general adjunct în cadrul Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE); Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), copreşedinte al Consiliului de Export al României (CEXP), din partea privată; Mubashir Khan, adjunctul şefului misiunii (Ambasada R. I. Pakistan în România), iar prin platforma Zoom, cu: Irfan Iqbal Sheikh, preşedintele Federaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Pakistan; Akram Ali Khowaja, directorul general al Biroului de Emigrare şi Angajare în Străinătate; şi cu Madiha Ali, director la Autoritatea pentru Dezvoltarea Comerţului (Divizia Pielărie şi Textile).

Totodată, la eveniment a participat Annamammet Annayev, ambasadorul Turkmenistanului în România, dar şi Emilian Ion, fost ambasador al României în Pakistan, precum şi înalţi diplomaţi din Republica Moldova, Ucraina, Republica Populară Bangladesh.

Schimburile comerciale româno-pakistaneze au înregistrat la 31 decembrie 2022 o valoare de 245,2 milioane dolari (+98% faţă de anul precedent), din care exporturile româneşti s-au cifrat la 185,8 milioane de dolari (+152,1%), iar importurile la 59,4 milioane de dolari (+18,5%).

Atât volumul total, cât şi componentele acestuia, exportul şi importul, au atins valori record în anul 2022.

Seria seminariilor "Ziua oportunităţilor de afaceri" a debutat în septembrie 2013, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, India, Iran, Peru, Republica Cehă, Republica Cipru, Bosnia-Herţegovina, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.