Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele cipriot se declară deschis discuţiilor pentru deblocarea negocierilor asupra reunificării insulei

iBalkan.net
cipru

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades i-a comunicat luni emisarului Naţiunilor Unite pentru Cipru că este gata să participe la o conferinţă informală cu Regatul Unit, Grecia şi Turcia pentru a debloca negocierile asupra unei reunificări a insulei, potrivit unor responsabili, informează AFP potrivit Agerpres.

Cele mai recente negocieri oficiale între ciprioţii greci şi ciprioţii turci, desfăşurate sub egida ONU, au eşuat în iulie 2017. Turcia, Grecia şi Regatul Unit - "garanţi" ai independenţei Ciprului din 1960 - făceau deja parte din aceste negocieri.

Ciprul este divizat după invadarea în 1974 a unei treimi din teritoriul său de către armata turcă, la nord, ca reacţie la o lovitură de stat menită să alipească insula Greciei. Acest mic teritoriu, denumit "Republica Turcă a Ciprului de Nord" (RTCN), este recunoscut doar de Ankara.

Republica Cipru, singura recunoscută internaţional, este membră a Uniunii Europene şi îşi exercită autoritatea asupra părţii sudice a insulei mediteraneene.

Emisarul Naţiunilor Unite, Jane Holl Lute, aflat în Cipru pentru a doua oară din decembrie, a discutat cu Anastasiades înainte de a traversa zona-tampon pentru a se întâlni cu liderul RTCN, Ersin Tatar, ales în octombrie şi susţinător mai degrabă al soluţiei cu două state, decât al reunificării Ciprului.

"În timpul acestei întrevederi, preşedintele Republicii s-a declarat gata să participe la o conferinţă informală" 5+ONU, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Kyriacos Koushios. Anastasiades speră că această conferinţă "va duce la reluarea discuţiilor, în scopul de a găsi o soluţie la problema cipriotă", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Jane Holl Lute i-a comunicat lui Anastasiades că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar dori ca această întrevedere să aibă loc în februarie.

"Am intenţia să reunesc părţile şi puterile garante la o conferinţă informală imediat ce va fi posibil în 2021", a asigurat recent Guterres într-un raport dat citirii în Consiliul de Securitate al ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.