Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CJ Covasna: 'Cerem testarea tuturor pacienţilor care au intrat în contact cu medicii infectaţi de la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe'

facebook.com
izolare coronavirus

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, solicită testarea tuturor pacienţilor care au intrat în contact cu medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe infectaţi cu COVID-19, nu doar a personalului medical.

Tamas Sandor a declarat marţi seară, într-o intervenţie on line, că, în acest scop, va trimite o solicitare prefectului judeţului Covasna, Iulian Todor, potrivit Agerpres.ro.

"În această seară am formulat împreună cu directorul spitalului, Andras Nagy Robert, şi cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, o adresă către prefectul judeţului, care este preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi, totodată, are dreptul exclusiv de a lua măsurile în timpul stării de urgenţă. Mâine trimitem această adresă prin care cerem să dispună cu aplicabilitate imediată testarea COVID-19 a tuturor pacienţilor, a femeilor, mamelor şi copiilor nou-născuţi de la spital care ar fi putut lua contact cu persoanele testate pozitiv din cadrul spitalului, pentru că până acum s-au testat numai cadrele medicale. Se face în continuare testarea cadrelor medicale, dar trebuie să avem grijă şi de interesele pacienţilor (...) Deci, cerem să se efectueze testarea cu celeritate, întrucât nu putem accepta ca instituţia medicală cea mai importantă din judeţ să fie un focar de infecţie încă de la începutul epidemiei", a declarat Tamas Sandor.

Citește și: VIDEO: Mărturia înfiorătoare a unui medic: ‘Ni s-a spus ca persoanele de peste 65 de ani trebuie lăsate să moară’

Acesta a mai spus că spitalul a primit o lovitură foarte grea din interior, având în vedere faptul că cinci medici au fost testaţi pozitiv, dar consideră că trebuie, prin toate mijloacele, eliminate temerile oamenilor şi restabilită încrederea în personalul medical.

"Cea mai mare lovitură este când o primeşti din interior, iar Spitalul Judeţean a primit o lovitură dinăuntru. Tocmai de aceea, imediat după apariţia ştirilor, am solicitat personalului care a fost testat pozitiv cu coronavirus să îşi anunţe public starea, pentru că scopul nostru este să refacem încrederea în profesionalismul şi onestitatea personalului din cadrul spitalului (...) Am trimis solicitarea la toţi medicii şi iată că deja patru dintre ei au răspuns pe facebook, respectiv domnul doctor Andras Pal şi Kese Reka, care au fost depistaţi pozitiv şi doamna doctor Carmen Stoica şi domnul Toma Aron, care au fost găsiţi negativ. Eu cred că a fost un lucru bun, foarte important, pentru că populaţia trebuie să primească, în primul rând, informaţia rapid şi corect şi, în al doilea rând, trebuie să aibă încredere în medici, pentru că nimeni nu a făcut intenţionat acest lucru, coronavirus este o problemă internaţională", a spus Tamas Sandor.

El a ţinut să precizeze că în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe lucrează circa 1.000 de persoane, care trec prin momente dificile.

Citește și: Klaus Iohannis anunță noi restricții: Ce a fost până acum o recomandare devine o obligație

"În continuare rog populaţia să aibă încredere în spital (...) Nu toată lumea ştie că acolo lucrează aproape 1.000 de oameni care, pe lângă munca de zi cu zi, acum sunt afectaţi de acest virus care este invizibil şi care nu are deocamdată leac, deci trebuie să privim şi din acest spectru situaţia. Eu în locul altora cer înţelegere, îngăduinţă şi iertare", a subliniat Tamas Sandor.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a anunţat duminică faptul că unul dintre angajaţi a fost depistat pozitiv la testul COVID-19, iar a doua zi au fost diagnosticaţi pozitiv alţi patru medici.

Drept urmare 60 de persoane, 39 de pacienţi şi 21 de cadre medicale, au fost carantinate în secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi în Blocul de naşteri.

Citește și: Radu Tudor recționează după declarațiile președintelui: Bunicii noştri au stat în tranșee ani de zile

De asemenea, a fost demarată şi o anchetă epidemiologică pentru a identifica, pe cât posibil, toate persoanele care ar fi putut contacta virusul în aceste împrejurări şi, totodată, s-a făcut şi decontaminarea spitalului.

Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a menţionat că nu este clar dacă primul angajat diagnosticat cu COVID-19 a contactat virusul în Austria, unde a fost în concediu, sau după ce a revenit în ţară.

Autorităţile au făcut apel la cetăţenii care au fost în contact cu personal medical sau pacienţi ai secţiilor menţionate să se autoizoleze timp de 14 zile şi să anunţe Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.