DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Președintele CNCD: Au fost situații în care, când angajatorii au aflat orientarea sexuală, au fost disponibilizați

directmm.ro
Asztalos Csaba

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), spune că au fost dați afară oameni din cauza orientării lor sexuale. De asemenea, el spune că există mai multe plângeri la CEDO împotriva României, din cauza lipsei de protecție legală a cuplurilor gay.

Președintele CNCD a vorbit despre discriminarea cu care se confruntă persoanele homosexuale din România în cadrul unui interviu la Digi 24. „Au fost situații în care, când angajatorii au aflat orientarea sexuală, au fost disponibilizați sau nu au fost serviți. Sunt puține astfel de plângeri, sunt și plângeri penale”, a spus Csaba Asztalos.

El a precizat că au fost 13 plângeri de discriminare din cauza faptului că au altă orientare sexuală. „În principal, persoanele nu își asumă în public orientare din cauză stigmatizării la care sunt supuse. În ultimii ani însă din ce în ce mai mulți își asumă orientarea sexuală”, a adăugat șeful CNCD. De asemenea, el a vorbit despre condamnarea Rusiei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-un astfel, de caz, fiind creat un precedent ce ar putea aduce noi speranțe pentru persoanele homosexuale. „Anul acesta ne așteptăm la o evoluție importantă, pentru că o decizie CEDO a condamnat Rusia pentru că nu oferă protecție juridică cuplurilor de același sex, căsătorite sau în parteneriat civil”, a precizat el.

Plângeri la CEDO împotriva României

De asemenea, a vorbit și despre plângerile din România, pe aceeași temă, a unor cupluri gay. „Sunt și cupluri în România care au făcut plângeri exact pe acest motiv și ne așteptăm să se pronunțe Curtea în acest an. Soluția va fi previzibilă, pentru că a existat cazul Rusiei. România ar putea fi obligată să reglementeze juridic recunoașterea lor legală și protecția lor legală”, a spus Asztalos.

El a dat exemplu cazul a două femei căsătorite legal într-o țară UE, care au adoptat o fetiță și care s-au mutat în România. Ele au cerut acum în instanță transcrierea certificatului de naștere al fetei. O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene spune că în astfel de cazuri trebuie recunoscute actele. „Lumea este într-o evoluție cu subiecte extrem de sensibile pe care nu știu dacă suntem suficient de pregătiți să le gestionăm în sfera politică sau guvernamentală”, a mai spus șeful CNCD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.