Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Colegiului Medicilor: Este un adevărat gol între noi şi populaţie

medici

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Daniel Coriu, susţine că instituţia pe care o conduce este percepută în mod negativ atât de către medici, care văd Colegiul ca pe un for care impune pedepse şi obligaţii, cât şi de către pacienţi, care constată „un gol” între medic şi bolnav.

„Ne aflăm în această situaţie foarte bizară de percepţie dublu negativă, atât din partea medicilor cât şi din partea populaţiei (...) Dinspre populaţie, percepţia negativă şi este o percepţie corectă, este un adevărat gol între noi şi populaţie. De ce s-a întâmplat acest lucru? Datorită unor cazuri punctuale, unor cazuri care nu ne fac cinste dar s-a trecut la generalizare. Nu toţi medicii sunt la fel, nu toţi medicii sunt infractori. Acest lucru este exclus. Avem în breasla noastră astfel de colegi, fără discuţie, dar noi ar trebui să discutăm punctual fiecare caz în parte, nu generalizăm, nu breasla medicală este de vină. Există un gol, spuneam, şi atunci acest gol trebuie umplut cu profesionalismul nostru şi cu recâştigarea încrederii. Vor exista în continuare derapaje, fără discuţie, dar noi va trebui să analizăm fiecare caz în parte, este datoria noastră ca breaslă să rejectăm astfel de indivizi şi să fim total împotriva medicului care nu îşi face datoria sau îşi depăşeşte competenţele” a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.

Coriu a catalogat drept „complet nedeontologic” faptul că un medic ar primi bani de la pacienţi şi susţine că a trecut perioada în care medicii erau plătiţi cu salarii foarte mici. „S-a întâmplat, acum nu mai există niciun motiv să se întâmple, dacă se întâmplă este complet, complet nedeontologic”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor.

Potrivit acestuia, în prezent Colegiul Medicilor din România reuneşte aproximativ 55.000 de medici, ceea ce reprezintă în medie, 2,2 medici la o mie de locuitori. Cifra este la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană, unde există 4,4 medici la o mie de locutori.

Coriu vorbeşte despre deficit de medici specialişti în unele domenii, cum ar fi ATI, pneumologie, ori boli infecţioase, dar şi despre o „distribuţie dezechilibrată” a medicilor pe teritoriul ţării.

„50% din medicii României sunt concentraţi în şase oraşe: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi. (...) Soluţia de avarie este ca toţi să fim în prima linie, nu avem de ales aici (...) Nu e vorba de o reconversie pentru că acest lucru nu se poate face peste noapte. (..) Noi, medicii indiferent de specialitate, avem competenţe în îngrijirea pacientului (...) asta este datoria noastră, noi trebuie să ajutăm pacientul” a adăugat preşedintele Colegiului Medicilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.