Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului European a avertizat asupra riscului unui amestec străin ostil în alegerile pentru PE din mai

reuters
donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat marţi asupra riscului unui amestec străin ostil în alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, cerând o începere rapidă a "renaşterii europene", aşa cum a cerut preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și:  Gabriela Firea, ACUZAȚII BOMBĂ la adresa lui Carmen Dan: 'Când am spus că am fost filată, toți au râs. Acum s-a demonstrat'

"Există forţe externe anti-europene care caută - în mod deschis sau în secret - să influenţeze alegerile democratice ale europenilor", a afirmat Tusk într-o conferinţă de presă, dând ca exemplu rezultatul referendumului britanic din 2016 în favoarea Brexitului.

"Şi ar putea fi din nou cazul cu alegerile pentru Parlamentul European în luna mai'', a apreciat el.

"Nu permiteţi partidelor politice care sunt întemeiate de forţe externe ostile Europei să decidă asupra priorităţilor cheie ale UE şi asupra conducerii instituţiilor europene", a subliniat responsabilul UE.

Tusk a menţionat, de asemenea, că sprijină pe deplin modul de gândire despre Europa prezentat de Macron înainte de alegeri.

Crearea unei "preferinţe europene" în materie de concurenţă, protejarea vieţii politice de ingerinţe externe şi atacuri cibernetice, un Consiliu de securitate european care să includă Marea Britanie sau revizuirea Acordului Schengen se numără printre principalele propuneri prezentate de preşedintele Emmanuel Macron într-un articol-platformă, intitulat "Pentru o renaştere europeană", publicat luni seară în media din statele membre ale UE.

Referindu-se la Brexit, în opinia sa capcana nu este reprezentată de apartenenţa la UE, ci de minciuni şi iresponsabilitate care pot distruge proiectul european.

Reacţionând la aceste afirmaţii ale lui Macron, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a declarat într-un interviu acordat postului Radio 4, citat de agenţia EFE, că Brexitul este ''exemplul crizei unei Europe care nu a ştiut cum să răspundă nevoilor de protecţie ale popoarelor sale în faţa marilor schimbări ale lumii contemporane''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.