Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului francez al cultului musulman consideră că această structură 'nu mai este viabilă'

global-influence-ops.com
Consiliul francez al cultului musulman, CFCM

Preşedintele Consiliului francez al cultului musulman (CFCM) consideră că această structură 'nu mai este viabilă', evocând o 'autodizolvare' a ei şi propunând crearea unei noi organizaţii a cultului, în coordonare cu 'Forumul pentru islamul din Franţa', iniţiat de guvern, informează vineri AFP.

Într-un articol publicat pe site-ul cotidianului L'Opinion, Mohammed Moussaoui subliniază că 'toate cultele din ţara noastră au trebuit să se adapteze la un moment dat în istoria lor'.

'Islamul din Franţa se află la această răscruce. A întoarce pagina formatului actual al instanţelor reprezentative ale cultului musulman şi a invita noi forme de organizare care să fie în concordanţă cu societatea franceză (...) este un prim răspuns la numeroasele provocări cărora trebuie să le răspundă islamul din Franţa', arată Moussaoui, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul de interne francez, Gérald Darmanin, a declarat în decembrie că CFCM, interlocutorul autorităţilor publice începând din 2003, este 'mort'.

Guvernul a lansat un 'Forum al islamului din Franţa' (Forif), ce urmează să se reunească în săptămânile viitoare şi să dea naştere unei forme de reprezentare a islamului bazate pe actorii departamentali, şi nu, cum se întâmplă acum, plecând de la tutela federaţiilor de moschei afiliate unor state (Algeria, Maroc, Tunisia) şi care compun CFCM.

'Există posibilitatea de a face să se nască în coordonare cu autorităţile publice o nouă organizaţie a cultului musulman, legitimată de actorii de pe teren', consideră Moussaoui, a cărui preşedinţie se încheie la 19 ianuarie.

În opinia sa, 'aceasta trebuie să fie rodul unei concertări care să asocieze Forif şi structurile departamentale ale cultului musulman înfiinţate sau în curs de înfiinţare'.

'Această nouă organizaţie ar putea fi urmată de o autodizolvare a CFCM cu respectarea statutelor sale', adaugă el, invitând 'toate componentele CFCM să se înscrie în acest demers' şi să 'valideze această orientare cu ocazia unei adunări generale extraordinare ce ar putea avea loc în curând'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.