Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Duda pune paie pe foc: După Germania, Polonia ar putea cere despăgubiri și Rusiei pentru daunele din al Doilea Război Mondial

news.ro
Adrzej Duda, Președintele Poloniei

Președintele polonez Andrzej Duda a susținut ca țara sa ar trebui să ceară Rusiei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial. El a declarat acest lucru într-un interviu publicat joi în săptămânalul Wprost.

Întrebat de ce autoritățile poloneze cer reparații de la Germania fără să le ceară de la Rusia, Duda a spus că "Germania a început cel de-al Doilea Război Mondial și a atacat Polonia". "Desigur, Rusia s-a alăturat mai târziu acelui război, așa că eu cred că ar trebui să cerem despăgubiri și din partea Rusiei", a adăugat liderul polonez. "Cred că ar trebui să facem acest lucru. Nu văd niciun motiv pentru care să nu o urmărim", a spus el.

Parlamentul polonez a adoptat miercuri o rezoluție prin care solicită guvernului RFG să își asume necondiționat responsabilitatea politică, istorică, juridică și financiară pentru toate daunele cauzate Poloniei și cetățenilor săi ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial declanșat de cel de-al Treilea Reich. În timp ce lucrau la proiectul de rezoluție, deputații au modificat textul prin adăugarea unei declarații potrivit căreia "Polonia nu a primit niciodată compensații financiare și despăgubiri adecvate pentru pierderile materiale și morale suferite de statul polonez în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca urmare a agresiunii URSS". Potrivit lui Arkadiusz Mularczyk, un deputat din partea partidului de guvernământ, aceste pierderi trebuie calculate și evaluate de experți. El nu a exclus ca un astfel de raport să fie elaborat în viitor.

Subiectul compensațiilor a fost discutat în Polonia începând din iulie 2018, când Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare, a declarat că țara nu a respins niciodată compensațiile din partea Germaniei. La 1 septembrie, autoritățile poloneze au prezentat un raport în trei volume, elaborat de experți, privind pierderile suferite de Polonia ca urmare a atacului germanilor naziști și a ocupației germane din 1939-1945. Cifra finală a fost de 6.220.609.000.000.000 de zloți (aproximativ 1,3-1,5 trilioane de dolari, în funcție de cursul de schimb).

Guvernul german a subliniat în repetate rânduri că nu vede niciun motiv pentru efectuarea de plăți, deoarece în 1953 Polonia a renunțat oficial la pretenții. Varșovia susține că acordul din 1953 a fost semnat ca urmare a presiunilor din partea Uniunii Sovietice și se referea doar la Republica Democrată Germană, care nu mai există, și la Republica Populară Poloneză, care, potrivit analiștilor locali, nu era un stat suveran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.