Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a primit la Paris cea mai înaltă distincţie franceză

Preşedintele Emmanuel Macron i-a acordat cea mai înaltă distincţie franceză omologului său egiptean Abdel Fattah al-Sissi în cursul unei vizite de stat la Paris, a fost confirmat joi Palatul Elysée după difuzarea unor imagini numai de către preşedinţia egipteană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste imagini ale ceremoniei, filmate luni seara de delegaţia egipteană, au fost difuzate în Franţa de către echipa emisiunii ''Quotidien'' de pe canalul TMC.

Înmânarea decoraţiei nu se afla pe agenda oficială a preşedintelui Macron, la fel ca şi dineul oferit în onoarea preşedintelui Sissi.

Acordarea Marii Cruci a Legiunii de Onoare preşedintelui Sissi, criticat de apărătorii drepturilor omului pentru represiunea din ţara sa, a provocat reacţii de revoltă pe reţelele de socializare.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

Astfel de distincţii ţin de ''exerciţii obligatorii'' în timpul vizitelor de stat, potrivit unor surse din anturajul preşedintelui Macron.

''Schimburile de decoraţii reprezintă unul dintre elementele tradiţionale ale vizitelor de stat, care sunt rare, o dată sau de două ori pe an în Franţa. Şi cum este vorba de şefi de stat, ei primesc cea mai înaltă distincţie'', a adăugat o sursă diplomatică franceză.

Potrivit site-ului web al Marii Cancelarii a Legiunii de Onoare, străinii pot fi decoraţi dacă au ''adus servicii'' Franţei, ''au încurajat cauze pe care aceasta le apără'', cum ar fi apărarea drepturilor omului, sau în cadrul unor vizite de stat ''cu titlu de reciprocitate diplomatică'' şi pentru a sprijini ''politica externă a Franţei''.

Preşedintele Macron a acordat astfel Marea Cruce Marelui Duce Henri de Luxemburg în 2018, potrivit Elysée. Aceeaşi distincţie au primit-o regii Spaniei, Olandei sau Marocului şi mai mulţi preşedinţi, între care preşedinţii rus Vladimir Putin (2006) şi polonez Bronislaw Komorowski (2012).

Franţa a iniţiat, de altfel, sub preşedinţia lui Emmanuel Macron, o procedură de retragere a Legiunii de Onoare preşedintelui sirian Bashar al-Assad din cauza războiului civil care afectează această ţară din 2011 şi a represiunii sângeroase duse de regimul de la Damasc.

Preşedintele sirian, căruia i se acordase Marea Cruce de către Jacques Chirac în 2001, a returnat-o în cele din urmă după ce Franţa a participat la atacurile împotriva Siriei în aprilie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.