Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele emiratez al Interpol, acuzat de 'tortură', în centrul unei plângeri depuse în Austria

justitie ceas prescriptie

O plângere pentru "tortură" şi "detenţie arbitrară" a fost depusă în Austria împotriva preşedintelui emiratez al Interpol, Ahmed Nasser al-Raisi, aşteptat la Viena pentru adunarea generală a organizaţiei internaţionale a poliţiei, a anunţat avocatul a doi britanici, informează luni AFP.

"Sperăm că autorităţile austriece vor ancheta asupra acestor acuzaţii grave", a declarat avocatul Rodney Dixon, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Procedura se sprijină pe "competenţa universală", principiu ce permite autorităţilor să angajeze urmăriri dacă suspectul călătoreşte în ţară.

Matthew Hedges, cercetător, şi Ali Issa Ahmad, agent de securitate, au fost arestaţi amândoi în Emiratele Arabe Unite, în 2018 şi respectiv 2019.

Primul, profesor la universitatea din Exeter (sud-vestul Angliei), a relatat anul trecut pentru AFP că a fost arestat în timpul unei călătorii de studii. El a povestit că stat în detenţie şapte luni "terifiante", majoritatea în izolare, cu "ameninţări cu violenţa" pentru a-l face să recunoască o pretinsă apartenenţă la serviciile de informaţii britanice.

După o confesiune forţată, potrivit lui Matthew Hedges, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj, în noiembrie 2018, apoi graţiat după mai puţin de o săptămână, în urma unor presiuni internaţionale.

Al doilea, microbist, afirmă că a fost arestat pentru că a purtat un tricou în susţinerea Qatarului, pe atunci în conflict cu Emiratele Arabe Unite, în timpul Cupei Asiei. El a declarat că fost lovit cu pumnul şi cu cuţitul în timpul celor trei săptămâni de detenţie.

Ambii estimează că, în calitate de inspector general al Ministerului de Interne, Raisi poartă o responsabilitate pentru ceea ce li s-a întâmplat.

Sesizată la rândul său, Franţa, unde se află sediul Interpol, a declanşat în martie 2022 o anchetă împotriva lui Raisi, pentru "complicitate la tortură".

Reclamanţii au angajat acţiuni penale şi în Norvegia, Suedia şi Turcia.

Solicitaţi de AFP pentru comentarii, Parchetul de la Viena şi ambasada Emiratelor Arabe Unite de la Viena, nu au răspuns deocamdată.

Ahmed Nasser al-Raisi a fost ales în noiembrie 2021 la conducerea Interpol, funcţie esenţialmente protocolară, în pofida protestelor organizaţiilor de apărare ale drepturilor omului.

Plângerea depusă luni îl vizează de asemenea pe Ahmed Jaafar Mohamed Ali, un "disident" din Bahrain, deţinut din ianuarie 2022.

Condamnat pentru "infracţiuni legate de terorism", el a fost arestat în Serbia, unde depusese o cerere de azil, în virtutea unei notificări roşii a Interpol, înainte de a fi extrădat spre Emiratele Arabe Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.