Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele filipinez Duterte face apel la sprijinul Chinei împotriva pirateriei

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a făcut apel marţi la sprijinul Chinei pentru patrule maritime împotriva actelor de piraterie ale grupărilor islamiste în sudul arhipelagului, relatează AFP preluată de agerpres.

Duterte a invocat precedentul din 2009, când China a trimis nave militare în Golful Aden, pentru a-şi proteja flota comercială de piraţii somalezi. 

AFP observă că prin cererea de asistenţă din partea Beijingului, Filipinele îşi reconfirmă reorientarea politicii externe în sensul îndepărtării faţă de aliatul tradiţional, Statele Unite. 

"Am întrebat China dacă poate trimite patrule în apele internaţionale, fără a intra neapărat în apele teritoriale" ale ţărilor din zonă, a explicat preşedintele filipinez. "Navele gri sunt într-adevăr necesare", a adăugat el, referindu-se evident la marina militară. 

Manila acuză regulat grupări islamiste că încearcă să înfiinţeze un "stat" în sudul Filipinelor, după modelul califatului organizaţiei Statul Islamic (SI) din Siria şi Irak. 

Confruntate cu tot mai multe răpiri în regiune, Filipinele, Malaezia şi Indonezia şi-au intensificat cooperarea militară. Premierul malaezian Najib Razak a anunţat recent că Rodrigo Duterte a acceptat recent ca forţele navale indoneziene şi malaeziene să urmărească presupuşii piraţi în apele teritoriale filipineze. 

Biroul Maritim Internaţional (BMI) a anunţat în ianuarie că răpirile pe mare au atins în 2016 un maxim al ultimilor zece ani, iar apele din sudul Filipinelor sunt tot mai periculoase. BMI a recomandat armatorilor să evite Marea Sulu, prin ocolire la vest de insula Borneo. 

Cel mai important grup de islamişti care acţionează în regiune este Abu Sayyaf, care a depus un jurământ faţă de SI şi s-a specializat în răpiri cu scopul de a obţine recompense.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.