Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte se confruntă cu o a doua plângere împotriva sa la Curtea Penală Internaţională

www.ibtimes.co.uk
Rodrigo Duterte

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte se confruntă cu o a doua plângere împotriva sa la Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză de crime împotriva umanităţii pentru omorurile comise în cursul campaniei sale împotriva drogurilor ilegale, relatează agenţia DPA, scrie Agerpres.

Rise Up, o asociaţie de militanţi pentru drepturile omului şi de familii ale persoanelor ucise în cursul represiunii, a afirmat marţi că a depus o plângere bazată pe şase cazuri de omor începând din 2016, când Duterte a devenit preşedinte. 

În plângere, a doua depusă împotriva lui Duterte de anul trecut, se estimează că miile de cazuri de omor din timpul campaniei antidrog constituie ''atacuri extinse şi sistematice împotriva civililor''. 

''Aceste omoruri trebuie să înceteze şi justiţia trebuie să fie în folosul nu numai al familiilor victimelor, ci şi al nostru ca popor'', a afirmat Rubylin Litao, o coordonatoare a Rise Up. 

''Facem apel la procuroarea Fatou Bensouda (şefa CPI) să ţină cont de apelul nostru la justiţie şi să-l judece pe preşedintele Duterte pentru crimele sale împotriva oamenilor, în special a celor săraci, în cel mai scurt timp posibil'', a adăugat ea.

Citește și: Vizita secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, în Coreea de Nord, a fost anulată din cauza unei scrisori a Phenianului

În aprilie 2017, un avocat filipinez a depus o plângere în care îi acuză pe Duterte şi pe alţi 11 înalţi oficiali de crimă în masă după uciderea unor suspecţi în legătură cu drogurile şi alte infracţiuni, omoruri ce au avut loc în Filipine de când Duterte a devenit preşedinte pe 30 iunie 2016. 

CPI a informat guvernul filipinez în februarie că va demara o anchetă preliminară în legătură cu acuzaţiile de omoruri extrajudiciare. 

O lună mai târziu, Filipine i-a adus la cunoştinţă oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite decizia sa de retragere din CPI, în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi ''o campanie bine orchestrată ... de crucificare a preşedintelui Duterte şi a Filipinelor''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.