Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat la Varşovia o 'cotitură' în relaţiile cu Polonia, după Brexit

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat luni, la Varşovia, o ”coritură” în relaţiile cu Polonia, pe care o plasează în contextul Brexitului, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Doresc ca această vizită şi discuţiile noastre să marcheze o veritabilă cotitură în rolul pe care îl putem juca împreună pentru Europa de mâine”, a declarat Emmanuel Macron, în faţa presei, alături de omologul său polonez Andrzej Duda, la finalul unei întâlniri.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

Andrzej Duda a evocat, la rândul său, un ”progres important” şi s-a felicitat de semnarea unui program de cooperare polonezo-francez în cadrul unui ”parteneriat strategic” dintre cele două ţări.

El s-a declarat convins că, după Brexit ”UE trebuie într-un fel să ia o nouă formă (...), odată cu o nouă distribuire a hărţilor şi o nouă deschidere. Diversele roluri în cadrul UE vor trebui reconfigurate”.

Macron consideră că relaţia Parisului cu Varşovia este necesar să servească ”înfruntării provocării (modificărilor) climatice şi susţinerii Poloniei, care are în faţa sa o provocare pe care nu o subestimează”, a adăugat el.

Este vorba, a declarat preşedintele francez, despre ”a face proiectul european mai puternic, pentru că, în realitate, în prezent există (...), după Brexit, o fragilitate şi o îndoială care s-au instalat”.

El şi-a exprimat speranţa ca Franţa şi Polonia să-şi dezvolte cooperarea în domeniile energiei şi industriei militare, evocând proiectul viitorului tanc european.

Acest proiect a fost evocat, de asemenea de către preşedintele Duda.

Macron şi-a exprimat dorinţa să participe în următoarele luni la un summit franco-germano-polonez al ”Triunghiului de la Weimar”.

Preşedintele francez a evocat în trecere reformele controversate ale justiţiei care au loc în Polonia de când se află Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, naţionalişti, conservatori) la putere.

Citește și: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii - Wall Street Journal

El a spus că le-a evocat împreună cu Andrzej Duda şi că doreşte ca dialogul dintre Varşovia şi Comisia Europeană (CE) cu privire la acest subiect ”să se intensifice”.

Răspunzând unor îngrijorări poloneze cu privire la deschiderea sa faţă de Moscova şi critici la adresa NATO, despr ecare a spus că se află ”în moarte cerebrală”, Macron şi-a reiterat ataşamantul faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi angajamentul Franţei pe floancul de est al blocului militar, citând participarea a aproximativ 4.000 de militari francezi la exerciţii şi misiuni de patrulare în această regiune.

”Franţa nu este nici proprusăşi nici antirusă, ea este proeuropeană”, a subliniat macron şia îndemnat la un ”dialog politic exigent” cu Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.