Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat pe Lula şi i-a spus că a aşteptat victoria lui 'cu multă nerăbdare'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat luni la telefon pe Lula da Silva, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Brazilia, la mai puţin de 24 de ore de la anunţarea rezultatelor, informează AFP.

"Felicitări!", i-a spus şeful statului francez lui Lula, politician de stânga ce revină la putere după ce l-a învins pe preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro. "Aceasta este pentru noi o veste formidabilă", a adăugat Macron, potrivit unei înregistrări video cu fragmente din această conversaţie postată pe contul său de Twitter.

Citește și: Lula da Silva, prima declarație în calitate de președinte ales: 'Nu există două Brazilii, suntem un singur popor, o singură naţiune'

"Trebuie să-ţi spun că eu aşteptam cu multă nerăbdare acest moment, pentru a putea relansa un parteneriat strategic la înălţimea istoriei noastre şi a provocărilor care sunt în faţa noastră", a continuat Macron, unul dintre primii lideri străini ce l-a felicitat pe Lula în noaptea de duminică spre luni, potrivit Agerpres.

Şeful statului francez avea nişte relaţii foarte tensionate cu Jair Bolsonaro. Cei doi au avut o polemică virulentă în 2019, când ardea Amazonia, unde defrişarea a bătut recorduri în timpul mandatului preşedintelui de extremă dreapta. Bolsonaro a lansat atunci un atac la adresa lui Brigitte Macron, soţia omologului său francez, în legătură cu fizicul ei.

Citește și: Klaus Iohannis se alătură marilor puteri: România recunoaște victoria lui Lula da Silva, în Brazilia

Potrivit Palatului Elysee, Macron şi Lula au evocat o "relansare a relaţiei bilaterale în toate domeniile", cu "prezervarea climei şi a biodiversităţii" printre "axele prioritare de cooperare".

Preşedinţia franceză aminteşte că Amazonia este "o miză majoră pentru Franţa şi Brazilia, care au o frontieră comună în această zonă cu Guyana".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.