Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron: UE trebuie să decidă strategia de apărare. Puterea nucleară a Franţei are dimensiune europeană

MEDIAFAX.ro
Preşedintele Franţei, Emmaunuel Macron

Ţările europene trebuie să decidă împreună care sunt interesele comune de securitate, a declarat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, amintind că Franţa este o putere nucleară şi că interesele ţării au o "dimensiune europeană", anunță MEDIAFAX.

"Sunt convins că europenii trebuie să definească de la început care le sunt interesele în materie de securitate şi să decidă suveran ceea ce este bine pentru Europa", a declarat Emmanuel Macron într-un discurs rostit vineri la Şcoala de Război din Paris.

Citește și: Traian Băsescu dă PSD-ului soluția pentru criza politică: 'Eu, ca opozant la Guvernul Orban, i-aș vota'

"De asemenea, europenii trebuie să propună împreună o agendă internaţională pentru controlul armamentului. (...) În căutarea păcii, Franţa este ataşată unei logici a dezarmării care să servească securităţii şi stabilităţii modiale. Din acest punct de vedere, avem un bilanţ unic în lume, conform cu responsabilităţile şi cu interesele, astfel că am dezasamblat irevesibil componenta nucleară terestră, instalaţiile de teste nucleare, instalaţiile de producţie de materiale de fisiune pentru arme, precum şi capacitatea arsenalului, care este acum mai mic de 300 de bombe nucleare. Toate aceste decizii sunt coerente cu refuzul nostru faţă de o cursă a înarmării, cu menţinerea formatului disuasiunii nucleare la nivelul strict suficient", a precizat preşedintele Franţei, potrivit stenogramei discursului, publicată pe site-ul Palatului Elysée.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa deţine arme nucleare strict pentru disuasiune, dar a subliniat că interesele Franţei au o "dimensiune europeană".

"Capacităţile noastre nucleare nu sunt îndreptate împotriva niciunei alte ţări, iar Franţa a refuzat permanent ca bomba nucleară să fie considerată o armă de luptă. Reafirm aici că Franţa nu se va implica niciodată într-un conflict nuclear sau în orice altă ripostă exagerată. De altfel, forţele noastre nucleare joacă un rol disuasiv, mai ales în Europa. Acestea consolidează securitatea Europei prin faptul că există, iar din acest punct de vedere au o dimensiune autentic europeană", a subliniat Emmanuel Macron.

Citește și: TRAGEDIE în Sibiu: DOI MORȚI și un rănit, după impactul devastator dintre o mașină și un microbuz

"Din acest punct de vedere, independenţa noastră decizională este deplin compatibilă cu o solidaritate de nezdruncinat faţă de partenerii noştri europeni. Angajamentul nostru pentru securitatea partenerilor şi pentru apărarea lor este expresia naturală a solidarităţii noastre din ce în ce mai strânse. Trebuie să fie clar: interesele vitale ale Franţei au de acum înainte o dimensiune europeană", a continuat liderul Franţei.

"Forţele noastre nucleare au fost configurate cu flexibilitate şi cu capacitatea necesară de reacţie. În cazul sfidării determinării Franţei de a-şi menţine interesele vitale, un avertisment nuclear unic şi nerepetat ar putea fi livrat unui agresor statal, pentru a semnala clar că un conflict îşi schimbă caracterul şi pentru restabilirea disuasiunii", a atras atenţia Emmanuel Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.