Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez Emmanuel Macron va cere Europei să devină un 'actor major' în explorarea spaţiului

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron va cere miercuri Europei "să se lanseze puternic în competiţia internaţională" pentru a deveni un "actor major" în spaţiu, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor UE de la Toulouse, a anunţat marţi Palatul Elysée, relatează AFP.

Spaţiul este "în centrul chestiunilor de suveranitate europeană", a explicat preşedinţia pentru a justifica prezenţa şefului statului, care foarte probabil va candida în alegerile prezidenţiale din aprilie, la această reuniune organizată în cadrul preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

Macron va sublinia că "spaţiul redevine o miză de cucerire", în special odată cu "apariţia unor actori privaţi" de prim rang, între care compania americană SpaceX, a miliardarului american Elon Musk, potrivit preşedinţiei franceze.

Miniştrii europeni urmează să discute cu prilejul acestei reuniuni despre dosarele constelaţiilor de sateliţi pentru conectivitate şi gestionarea traficului spaţial, în special supravegherea fragmentelor şi sateliţilor de pe orbită, potrivit Agerpres.ro.

Ei se vor întâlni şi în cadrul Agenţiei spaţiale europene (ESA), din care fac parte de asemenea Regatul Unit, Norvegia, Elveţia sau Canada, pentru a discuta despre explorarea spaţiului şi despre schimbările climatice, respectiv programul Copernicus.

Obiectivul este "stabilirea unor ambiţii" care vor da naştere la decizii la conferinţa ministerială a ESA, care va avea loc în noiembrie la Paris şi în cadrul căreia ar urma să fie adoptat bugetul pentru următorii ani.

Comisia Europeană urma să prezinte marţi, la Strasbourg, pe marginea sesiunii Parlamentului European, mai multe comunicări şi o reglementare privind conectivitatea securizată şi gestionarea traficului spaţial.

Lansarea unei constelaţii de sateliţi este cea mai ambiţioasă dintre aceste propuneri. Este un "subiect care va deveni foarte strategic în următorii ani" întrucât "din motive de "supraîncărcare a spaţiului (...) există o urgenţă pentru Europa de a se poziţiona", a subliniat Palatul Elysée.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.