Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez Macron avertizează: 'Uniunea Europeană VA DISPĂREA dacă nu va fi gândită ca o putere mondială'

MEDIAFAX.ro
Preşedintele Franţei, Emmaunuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de "fragilitatea extraordinară a Europei", care "va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume", informează AFP.

"Nu cred că dramatizez lucrurile, încerc să fiu lucid", a spus şeful statului francez într-un interviu publicat joi în săptămânalul The Economist, subliniind trei mari riscuri pentru Europa: ca ea "să uite că este o comunitate", "dezalinierea" politicii americane de proiectul european şi emergenţa puterii chineze "care marginalizează clar Europa".

"După 70 de ani, s-a reuşit un mic miracol geopolitic, istoric, civilizaţional: o ecuaţie politică fără hegemonie, care permite pacea. (...) Însă există azi o serie de fenomene ce ne pun într-o situaţie la marginea prăpastiei", a insistat Macron, care vede de asemenea că UE "se epuizează în urma Brexit-ului".

Preşedintele francez estimează în primul rând că "Europa a uitat că era o comunitate, considerându-se progresiv o piaţă, cu o teleologie care era expansiunea". Potrivit şefului statului francez, este vorba de "o greşeală profundă, pentru că ea a redus anvergura politică a proiectului, începând cu anii 1990''.

Al doilea pericol îl reprezintă SUA, care rămân "marele nostru aliat", dar care "privesc în altă parte", spre "China şi continentul american". Această basculare a fost amorsată de Barack Obama, estimează Macron, "însă pentru prima dată, avem un preşedinte american (Donald Trump) care nu împărtăşeşte ideea proiectului european, iar politica americană nu se mai aliniază la acest proiect", potrivit liderului francez.

Nu în ultimul rând, reechilibrarea lumii vine la pachet cu emergenţa - vreme de 15 ani - a puterii chineze, care creează un risc de bipolarizare şi marginalizare clară a Europei. Şi la acest risc de "G2", SUA/China, "se adaugă revenirea puterilor autoritare, în vecinătatea Europei, care ne fragilizează de asemenea foarte profund", adăugă Macron, citând Turcia şi Rusia.

În consecinţă, el estimează că dacă europenii nu au "o trezire, o conştientizare a acestei situaţii şi o decizie care să sesizeze acestea, riscul este mare ca, pe termen lung, Europa să dispară geopolitic sau în orice caz să nu mai fie stăpâna propriului destin".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.