Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vizită de stat în India

captura youtube
macron ceremonie victime paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte au ajuns vineri seară la New Delhi pentru o vizită de trei zile în India, menită să consolideze relaţiile Franţei cu a doua cea mai populată ţară din lume, relatează AFP. Această primă vizită a lui Macron în India de la alegerea sa în mai 2017 vine la două luni după cea efectuată în China, celălalt gigant asiatic. Emmanuel Macron va consacra sâmbătă, prima zi a vizitei de stat, relaţiilor bilaterale, urmând să aibă o întrevedere cu premierul Narendra Modi şi să participe la un forum franco-indian la care se vor parafa noi contracte comerciale, conform Agerpres.

Cei doi lideri ar urma să semneze un acord care va oferi un acces logistic navelor indiene la bazele franceze din Oceanul Indian, cum ar fi Djibouti, o zonă unde New Delhi are îngrijorări în legătură cu implicarea tot mai mare a Chinei. "Vreau ca India să fie unul din principalii noştri parteneri în regiune în domeniul securităţii", a explicat Macron într-un interviu pentru postul de televiziune India Today.

Preşedintele francez se va întâlni de asemenea şi cu 200 de tineri indieni, în contextul în care îşi doreşte dublarea numărului studenţilor indieni care vin în Franţa în 2020.

El va co-prezida duminică, alături de Modi, primul summit al Alianţei internaţionale pentru energie solară (ASI), o coaliţie rezultată din COP21 (Conferinţa părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice) şi menită a promova această energie regenerabilă în ţările în dezvoltare. El se va deplasa apoi împreună cu soţia sa la Taj Mahal, cel mai celebru monument din India.

Vizita se va încheia luni la Varanasi (Benares), cel mai prestigios dintre oraşele sfinte al hinduismului, pe malul Gangelui. Emmanuel Macron este însoţit de mai mulţi miniştri, printre care şi şeful diplomaţiei, Jean-Yves Le Drian, oameni de afaceri şi artişti care au legături cu India.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.