Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Interpol este vizat de o nouă plângere pentru 'tortură' şi 'acte de barbarie'

static.euronews.com
Interpol

O nouă plângere pentru "tortură" şi "acte de barbarie" a fost depusă marţi la Paris la departamentul de crime împotriva umanităţii al Parchetului Naţional Antitero (PNAT) împotriva lui Ahmed Nasser Al-Raisi, din Emiratele Arabe Unite, noul preşedinte al Interpol care se află în prezent în Franţa, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar.

Al-Raisi, ales la sfârşitul lunii noiembrie la conducerea cunoscutei organizaţii de cooperare poliţienească, a fost deja vizat de două plângeri, însă acestea au fost clasate de PNAT pentru lipsă de competenţă: persoana reclamată nu avea reşedinţa în Franţa şi nici nu se afla pe teritoriul francez, potrivit Agerpres.

Una dintre cele două plângeri a fost depusă la 7 iunie de organizaţia neguvernamentală Gulf Centre for Human rights (GCHR). Ea l-a prezentat pe opozantul Ahmed Mansoor ca deţinut la Abu Dhabi "în condiţii de Ev Mediu echivalente cu acte de tortură".

Această organizaţie a depus o nouă plângere marţi, de această dată una simplă, consultată de AFP, împotriva lui Al-Raisi.

Folosind postări de Twitter ale acestuia, ONG-ul explică faptul că el se află în prezent pe teritoriu francez, la Lyon, unde se află sediul Interpol, ceea ce ar fi suficient pentru ca justiţia franceză să aibă competenţa de a judeca plângerea.

ONG-ul exclude de la început eventuala sa imunitate legată de funcţie, deoarece generalul din Emirate ar exercita în continuare funcţii poliţieneşti la Abu Dhabi unde Ahmed Mansoor este încă închis în condiţii echivalente cu "tortura", conform reclamanţilor.

Prin urmare, Al-Raisi ar fi, conform ONG-ul care a depuse reclamaţia, unul dintre responsabilii actuali pentru aceste acte de tortură, un motiv de a fi exclus de la imunitatea diplomatică de care el beneficiază conform acordului din 2008 privind relaţiile dintre Franţa şi Interpol.

"Reţinerea sa imediată este o obligaţie imperativă a Franţei, conform convenţiilor internaţionale pe care ea le-a semnat", a declarat William Bourdon, avocat al ONG-ului.

Cealaltă plângere a fost depusă la începutul lui octombrie de Rodney Dixon, avocatul a doi reclamanţi britanici, Matthew Hedges şi Ali Issa Ahmad, care au raportat în octombrie la Lyon fapte de detenţie arbitrară sau de tortură în 2018 şi 2019.

Alegerea lui Al-Raisi, la Istanbul, la 25 noiembrie, a fost extrem de criticată de activişti pentru drepturile omului şi de responsabili politici, care consideră că decizia afectează misiunea organizaţiei.

Funcţia de preşedinte este în mare măsură onorifică, adevăratul şef al organizaţiei fiind secretarul său general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.