Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele iranian Hassan Rohani i-a îndemnat pe iranieni să participe în masă la alegerile legislative

Red Pepper
Hassan Rohani

Preşedintele iranian Hassan Rohani i-a îndemnat marţi pe iranieni să participe în masă la alegerile legislative de la 21 februarie, care se anunţă dificile pentru coaliţia guvernamentală, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Sperăm ca poporul nostru să vină la urne şi să participe, pentru că aceste alegeri vor avea consecinţe asupra politicii noastre regionale şi internaţionale”, dar şi pe plan intern, a declarat Rohani, catalogând scrutinul viitor drept ”foarte important”.

Un conservator moderat, Rohani a făcut aceste declaraţii într-un discurs televizat, cu ocazia inaugurării unor proiecte de asanare a apelor în apropiere de Teheran.

Preşedintele îşi multiplică îndemnurile la mobilizarea electoratului de mai multe zile, în contextul în care numeroşi analişti preconizează un eşec, la 21 februarie, al alianţei la guvernare formată de moderaţi şi reformatori.

El a avertizat luni împotriva ameninţărilor, în opinia sa, la adresa ”democraţiei şi suveranităţii naţionale” a Republicii islamice, după descalificarea unor mii de candidaţi la un post de deputat de către Consiliul Gardienilor.

Citește și: SURSE - Thriller în Parlament: suspans major la moțiunea de cenzură

Potrivit unor date de la acest organ însărcinat cu validarea candidaturilor - dominat de ultraconservatori -, aproximativ 9.500 de candidaţi - din aproape 14.500 - au fost invalidaţi, dintre care 92 de deputaţi în exerciţiu de toate orientările. Aceşti candidaţi au însă posibilitatea să facă apel.

Reprezentanţi ai majorităţii şi-au exprimat recent temeri cu privire la faptul că descalificarea în masă a candidaţilor poate descuraja oamenii să se ducă la vot, în contextul în care absenteismul îi favorizează în mod tradiţional peultraconservatori.

Marţi, ziarul ultraconservator Kayhan l-a sfidat pe Rohani să spună ”două vorbe despre bilanţul economic al Guvernului” său, atunci când va ”termina de creat controverse”.

Ales prima oară în 2013, iar apoi din nou în 2017, Rohani a fost iniţiatorul, în Republica islamică, al acordului internaţional cu privire la domeniul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena.

Acest acord a permis Iranului să iasă din izolare, oferindu-i o relaxare a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiau economia, în schimbul unor garanţiii menite să dovedească faptul că programul său nuclear nu are vreun scop militar.

Însă acest pact este ameninţat să zboare ţăndări după ce preşedintele american Donald Trump a scos unilateral Statele Unite, în mai 2018, din acord, după care a reimpus sancţiuni punitive ce au aruncat economia iraniană într-o recesiune violentă.

Catalogând Guvernul lui Trump drept ”cel mai rău Guvern” al Statelor Unite, Rohani a promis marţi să continue să acţioneze în vederea dezvoltării Iranului în pofida sancţiunilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.