Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele iranian Hassan Rohani îi cere lui Macron să intensifice eforturile de salvare a Acordului de la Viena

Red Pepper
Hassan Rohani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a îndemnat joi Europa să-şi ”intensifice eforturile” în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, scrie presa iraniană, relatează news.ro.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Decizie atomică a CCR

”Republica islamică Iran este hotărâtă să păstreze deschise toate canalele care permit salvarea” acestu acord, a declarat Rohani.

”Europa trebuie să-şi intensifice eforturile în vederea realizării aşteptărilor legitime ale Iranului”, a subliniat el.

”Partea europeană şi partea iraniană (ale acordului) trebuie să încerce să ia măsuri echilibrate în vederea salvării” acestui pact.

”Există oameni în Statele Unite care nu vor ca încercările de a-l salva să reuşească”, a apreciat Rohani, avertizând că ”timpul care trece şi ocaziile pierdute (vor ajunge să oblige) Iranul să implementeze a treia etapă” a planului său în vederea reducerii angajamentelor pe care şi le-a asumat la Viena.

Consilierul diplomatic al lui Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne, s-a întâlnit, la 11 iulie, cu Hassan Rohani, la Teheran, şi cu mai mulţi oficiali iranieni.

Palatul Elysée anunţa atunci că acţionează în vederea unei ”pauze” în escaladarea între Teheran şi Washington.

Citește și: Gabriela Firea aruncă bomba: Analizez și o candidatură independentă de PSD la prezidențiale

Acordul încheiat între Iran, o ţară petrolieră, şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) este fragilizat de retragerea în mai 2018 a Statelor Unite, care au reimpus ulterior sancţiuni economice. Acestea privează Republica islamică de beneficii la care aceasta se aştepta prin acest acord.

După ce a cerut, în zadar, altor părţi la acord să-i garanteze interesele împotriva sancţiunilor americane, Teheranul a început să se retragă, în mai, în mod progresiv, din anumite dintre angajamentele sale, anunţând că vrea ca, astfel, să-şi oblige partenerii să îşi asume responsabilitatea în salvarea acestui pact.

O consecinţă a acestei decizii este faptul că rezervele iraniene de uraniu îmbogăţit au depăşit, la începutul lui iulie, limita impusă de acord (300 de kilograme), iar Iranul îmbogăţeşte de-acum uraniu la un nivel de peste 4,5%, interzis de nivelul maxim la care s-a angajat în 2015 (3,6%).

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici .

Iranul a ameninţat de asemena să se retragă şi din alte angajamente, la începutul lui septembrie - ”a treia etapă” evocată de Rohani -, dacă europenii nu găsesc un mijloc de ocolire a sancţiunilor americane, pentru a-şi putea vinde petrolul.

Teheranul a acceptat prin Acordul de la Viena să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care-o asfixiază economia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.