Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele iranian s-a văitat celui japonez despre retragerea 'iraţională' a SUA din Acordul de la Viena

Red Pepper
Hassan Rohani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a condamnat, într-o întâlnire cu premierul japonez Shinzo Abe, la Tokyo, retragerea ”iraţională” a Washingtonului din acordul internaţional privind programul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015, relatează AFP, citată de NEWS.ro.

Vizita lui Rohani vineri în Japonia a fost prima vizită a unui şef de stat iranian în această ţară din 2000.

Iranul, a cărui economie este dur afectată de sancţiunile pe care i le-a Statele Unite după retragerea Washingtonului din Acordul de la Viena, s-a confruntat cu tulburări sângeroase în urma unei scumpiri a carburanţilor.

”Condamn ferm Statele Unite din cauză că s-au retras unilateral şi iraţional” în mai 2018 din Acordul de la Viena, a declarat Rohani.

”Sper ca Japonia şi alte ţări să depună eforturi în vederea menţinerii acestui acord”, a spus el.

Japonia era unul dintre principalii cumpărători ai ţiţeiului iranian. Ea a renunţat la achiziţionarea de petrol brut de la Republica islamică pentru a evita sancţiuni economice extrateritoriale pe care Washingtonul le-a reimpus Teheranului şi care-i asfixiază economia, mai ales sectorul vital petrolier.

Premierul japonez Shinzo Abe a încercat să medieze între cele două ţări.

În întâlnirea sa cu Rohani, Abe, care a efectuat o vizită la Teheran în iunie, a dat asigurări că ”Japonia îşi va continua cu răbdare eforturile diplomatice în vederea scăderii tensiunilor în Orientul Mijlociu”, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului nipon.

Shinzo Abe promitea săptămâna trecută să depună ”eforturi în vederea scăderii tensiunilor” în Orientul Mijlociu, în baza alianţei Japoniei cu Statele Unite şi ”relaţiilor favorabile” dintre Tokyo şi Teheran.

Un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabiei, a minimalizat, înaintea plecării lui Hassan Rohani în acest turneu, aspectul medierii vizitei în Japonia, subliniind că aceasta ”nu are nimic a face cu probleme precum negocierile cu americanii”. Însă ”prietenii noştri japonezi vehiculează în general mesaje sau iniţiative pe care noi le salutăm (...) şi le examinăm serios”, adăuga el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.