Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Iranului anunță aplicarea unor 'restricții dificile', în contextul pandemiei

www.time.com
Coronavirus in Iran

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că răspunsul Teheranului faţă de epidemia de COVID-19 se înăspreşte, anunţând aplicarea unor "noi restricţii" pe care le-a calificat drept "dificile" pentru populaţie, informează AFP.

Concret, Iranul doreşte să interzică călătoriile şi tradiţionalele picnicuri în parcuri de Anul Nou iranian, transmite şi Reuters. Republica islamică, una dintre ţările cele mai afectate de pandemia noului coronavirus, alături de Italia, China şi Spania, a refuzat până în prezent să impună măsuri de carantină sau de izolare a populaţiei, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Dr Alexandru Rafila: Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic!

În plus, un purtător de cuvânt al guvernului a avertizat, tot miercuri, că Iranul s-ar putea confrunta cu un al doilea val epidemic.

"Din nefericire, unii iranieni au ignorat sfaturile oficialilor din domeniul sănătăţii şi au călătorit în perioada sărbătorilor de Anul Nou (...) Acest lucru poate provoca un al doilea val al coronavirusului. Toate noile călătorii între oraşe sunt interzise, iar cei care încalcă această interdicţie vor fi sancţionaţi conform legii", a declarat purtătorul de cuvânt Ali Rabiei.

"Acest plan este strict şi va crea dificulăţi şi restricţii de călătorie şi îi va face pe cei aflaţi în călătorii să se întoarcă mai repede la domiciliu", a declarat preşedintele Rouhani.

De asemenea, şeful statului iranian a precizat că adunările cu ocazia sărbătorii Sizdah Bedar (1 aprilie) vor fi interzise. Această sărbătoare este dedicată naturii şi în cadrul ei, în mod tradiţional, iranienii ies în parcuri, la iarbă verde şi organizează picnicuri.

"Aceste decizii dure sunt necesare pentru a proteja vieţi. Toate parcurile ar putea fi închise, iar Sizdah Bedar nu va mai fi ca în anii anteriori, dar nu avem de ales decât să procedăm în acest mod", a mai susţinut preşedintele Rouhani.

Citește și: Atac furibund al lui Rareș Bogdan: Speculanților, blestemaților, vreți să vă cumpărați masini noi si elicoptere cu prețul vieții unor copii bolnavi de cancer?

"Nowruz" sau "ziua cea nouă" în persană, este o veche sărbătoare de Anul Nou şi cea mai importantă dată din calendarul iranian, când membrii familiilor se strâng împreună şi fac schimb de cadouri.

"A existat o lungă dezbatere în cadrul Comitetului naţional de luptă împotriva coronavirusului în vederea înăspririi măsurilor", a declarat preşedintele.

Autorităţile - care au refuzat să recurgă la măsuri constrângătoare - au cerut până în prezent populaţiei să rămână în casă, "pe cât posibil", în această perioadă de vacanţă prilejuită de celebrarea Anului Nou iranian, care pune de obicei întreaga ţară pe drumuri pentru reîntâlniri familiale şi călătorii turistice.

"Aceasta ar putea afecta viitorul val de deplasări. Oamenii trebuie să ştie că acestea sunt decizii dificil de asumat pentru a le proteja viaţa", a adăugat el. "Dar nu avem de ales, pentru că viaţa oamenilor este importantă pentru noi", a subliniat preşedintele, vorbind totodată despre un proiect care s-ar întinde pe o perioadă de 15 zile şi care ar trebui "aplicat riguros până sâmbătă 4 aprilie", adică în zece zile.

Această dată marchează în mod normal reluarea cursurilor în şcoli după vacanţa de Anul Nou iranian.

"Ministrul Sănătăţii a explicat astăzi (miercuri - n.r.) că am depăşit primul val al maladiei, dar că poate exista un nou val în zilele următoare şi trebuie să-l gestionăm", a mai declarat Rouhani. "Populaţia a colaborat mult cu autorităţile pentru a combate coronavirusul în ţară şi aceasta trebuie să continue", a adăugat el.

Citește și: Klaus Iohannis anunță: Dorim să venim cu măsuri de sprijin!

În cadrul măsurilor de luptă împotriva noului coronavirus, forţele terestre ale Gardienilor Revoluţiei Islamice (GRI) au început de miercuri un exerciţiu de "apărare biologică" şi operaţiuni de dezinfectare în diferite oraşe iraniene, conform agenţiei iraniene Tasnim, citată de Xinhua.

Operaţiunile vor dura 3 zile şi vor acoperi 3.000 de locaţii din Iran, printre care şi 100 de locuri din capitala Teheran. În total, 100 de unităţi din cadrul forţelor terestre ale GRI desfăşoară operaţiuni de dezinfectare.

Comandantul forţelor terestre din cadrul GRI, Mohammad Pakpour, a declarat marţi că toate centrele medicale care aparţin GRI, inclusiv spitale de campanie, vor fi folosite la capacitate maximă în perioada exerciţiului.

Operaţiunile se vor desfăşura în coordonare cu Cartierul general de luptă împotriva coronavirusului al Ministerului Sănătăţii din Iran şi vor respecta regulamentele Forţelor Armate iraniene, conform lui Pakpour.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.