Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Educaţiei va putea emite tichete pentru preşcolari şi elevii până în clasa a IV-a

iohannis semneaza

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea prin care Ministerul Educaţiei va putea emite tichete pentru preşcolarii şi elevii până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul „Şcoală după şcoală”. Legea intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021, arată un amendament al senatorului PSD Liviu Pop introdus în proiectul adoptat de către Senat, anunță news.ro.

Propunerea legislativă promulgată de şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 58 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reglementării emiterii unor tichete, de către Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru preşcolarii şi elevii până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul „Şcoala după şcoală”.

Citește și: Ion Cristoiu pune SARE pe RANĂ: Cei care contestă dictatura medicală sunt făcuți responsabili de creșterea infectărilor

Un amendament din raportul de admitere arată că: „Statul finanţează programul «Şcoala după şcoală» pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror părinţi, reprezentanţi legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea 272/2004 privind şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicită acest serviciu, prin tichete educaţionale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul «Şcoala după şcoală».”

Raportul mai prevede că „prezenta lege intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021”, conform amendamentului admis de comisia de specialitate şi formulat de senatorul PSD Liviu Pop.

Alte prevederi ale legii sunt:

„Persoanele îndreptăţite optează pentru aceste tichete educaţionale, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală sau la grădiniţă pentru noul an şcolar.

Tichetele educaţionale sunt bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii parţiale sau integrale a costurilor aferente programului «Şcoala după şcoală». Tichetele educaţionale nu sunt transferabile altor persoane. Utlilizarea tichetelor educaţionale în alt scop îi obligă pe beneficiari la plata contravalorii.

Citește și: MUTARE-ȘOC în București: campania PSD, condusă de un veteran al politicii .

Finanţarea acordării tichetelor educaţionale se face din bugetul de stat. Achiziţia tichetelor educaţionale se realizează de către inspectoratele şcolare, în urma centralizării cererilor depuse de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi şi se distribuie către unităţile de învăţământ la care sunt înscris copiii.

Decontarea tichetelor educaţionale se face de către organizatorul programului «Şcoală după şcoală»”.

Pe 27 iulie, Senatul a adoptat, decizional, proiectul de lege care a fost trimis în aceeaşi zi la promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.