Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele kosovar a declarat că va demisiona 'imediat' dacă va fi inculpat oficial pentru crime de război

Alchetron
Hashim Thaci

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a declarat luni că va demisiona imediat dacă acuzaţiile de crime de război împotriva sa vor fi confirmate printr-o inculpare oficială, relatează AFP.

"Dacă acuzaţiile sunt confirmate, îmi voi prezenta imediat demisia din funcţia de preşedinte şi voi înfrunta aceste acuzaţii", a declarat Thaci într-un discurs către naţiune susţinut luni seară la Pristina, potrivit agerpres.ro.

Gabriela Firea lansează BOMBA: Din 4600 de bucureșteni testați, doar 4 au coronavirus

În vârstă de 52 de ani, preşedintele kosovar a fost pus sub acuzare săptămâna trecută pentru crime de război în timpul conflictului cu Serbia (1998-1999) de către procurorii tribunalului special de la Haga. Hashim Thaci a fost în timpul conflictului unul dintre liderii gherilei separatiste, Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), care s-a luptat cu forţele sârbe.

Conform procedurii, acuzaţiile mai trebuie examinate de un judecător pentru a decide dacă le confirmă şi dacă preşedintele kosovar este astfel inculpat oficial.

"Nu voi înfrunta aceste acuzaţii din biroul meu" de preşedinte al Kosovo, a dat Thaci asigurări.

Citește și: Ministrul Finanțelor: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020;contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Justiţia internaţională îi acuză pe Thaci, pe aliatul său politic Kadri Veseli şi pe alte persoane că sunt "responsabile de aproape 100 de crime", de dispariţii forţate, de persecuţii şi de acte de tortură asupra sârbilor, romilor şi albanezilor din Kosovo.

Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi, majoritatea albanezi. El s-a încheiat când o campanie occidentală de bombardamente a constrâns forţele sârbe să se retragă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.