Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Libanului acuză Arabia Saudită că-l deţine pe Saad Hariri

Alchetron
Michel Aoun

Şeful statuluii libanez Michel Aoun şi-a înăsprit tonul miercuri şi a acuzat Arabia Saudită că-l reţine pe premierul Saad Hariri, care şi-a anunţat demisia pe 4 noiembrie de la Riad, relatează AFP. ”Nimic nu justifică faptul ca domnul Hariri să nu se întoarcă după 12 zile. Noi îl considerăm, aşadar, ca fiind în captivitate şi deţinut, ceea ce este contrar Convenţiei de la Viena” care reglementează relaţiile diplomatice între ţări, se aratăîntr-un tweet în care este citat Aoun.

Hariri a provocat un şoc pe 4 noiembrie, când şi-a anunţat demisia, brusc, din capitala saudită, denunţând ”acapararea” ţării sale de Iran şi de aliatul său libanez, mişcarea şiită Hezbollah. De atunci, libertatea sa de mişcare a făcut obiectul unor speculaţii intense. El a anunţat duminică, într-un interviu, că este ”liber”. ”Vreau să repet şi să asigur că sunt foarte bine”, a scris într-un mesaj, postat miercuri la prânz pe Twitter, Hariri, părând să răsoundă declaraţiilor lui Michel Aoun. ”Voi reveni, cu voia lui Allah, în scumpul meu Liban, aşa cum am promis. Veţi vedea”, a adăugat el.

Într-un al doilea tweet, preşedinţia libaneză îl citează din nou pe Aoun, reiterându-şi poziţia cu privire la demisia premierului. ”Nu putem să luăm o decizie cu privire la o demisie care a fost prezentată în străinătate”, se subliniază în mesaj. ”Să vină în Liban fie pentru a-şi prezenta demisia, fie pentru a reveni asupra deciziei, fie pentru a discuta despre motivaţiile sale”, a mai subliniat preşedintele libanez.

În opinia sa, nu este posibil ”să se mai aştepte” şi ”să se tragă de timp, pentru că afacerile statului nu pot să fie paralizate”. El s-a vrut, în acelaşi timp, convingător pe tema situaţiei din ţară. ”Să nu vă fie teamă, ţara este în securitate pe plan economic, financiar şi al securităţii”.

Misterul creşte cu privire la soarta lui Hariri, premierul demisionar care a promis în interviul de duminică să revină ”foarte curând” în ţara sa. Preşedintele Aoun şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”întoarcerea (sa) viitoare”.

”PERIOADĂ DE INCERTITUDINE”

Decizia lui Hariri a fost rapid percepută drept o nouă dispută între Arabia Saudită sunnită, un important susţinător al lui Hariri, şi Iranul şiit, marele aliat al Hezbollahului libanez.

Şeful Guvernului a denunţat în mai multe rânduri amestecuri ale Iranului şi Hezbollahului în conflicte care devastează Orientul Mijlociu, în Siria, vecina Libanului, şi Yemen.

Însă demisia sa din regatul saudit, al cărui protejat este, sejurul său prelungit de la 4 noiembrie şi faptul că demisia a coincis cu epurarea vizând prinţi şi oameni de afaceri saudiţi a alimentat speculaţii.

Marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a ”reiterat dorinţa ca Saad Hariri să se poată duce în Liban aşa cum a anunţat”.

Franţa, care are legături strânse cu toţi actorii din regiune, îşi multiplică iniţiativele într-o încercare de a obţine întoarcerea sa.

Premierul francez Édouard Philippe a apreciat că demisia-surpriză a lui Saad Hariri a deschis ”o perioadă de incertitudine care trebuie închisă rapid”. Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian este aşteptat miercuri seara la Riad, unde urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor Mohammad ben Salman, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.