Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Lituaniei trimite o scisoare liderilor UE în care face apel la solidaritate în criza miganților

Black News
migranti salvati

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state UE în contextul creşterii accentuate a numărului de intrări ilegale în ţara sa din Belarus, relatează duminică dpa, potrivit Agerpres.

"Protecţia frontierelor externe ale UE reprezintă o responsabilitate comună a tuturor statelor membre", a scris el într-o scrisoare comună cu premierul sloven Janez Jansa adresată liderilor UE.

Lituania este într-o situaţie dificilă şi are nevoie de ajutor sub formă de echipament pentru protejarea şi monitorizarea frontierei sale cu Belarusul vecin, se menţionează în scrisoare, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Vilnius de duminică.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat UE în mod repetat că va permite refugiaţilor din zonele de război să treacă mai departe în replică la sancţiunile impuse ţării sale.

Lituania, care are o frontieră de aproape 680 km cu Belarus, este afectată în mod special.

În ultimele săptămâni, mai multe sute de migranţi au traversat frontiera ilegal. Numai în luna iulie au fost peste 2.000 de oameni, potrivit cifrelor oficiale, dintre care majoritatea au cerut azil în Lituania.

"Acesta este un atac hibrid şi o utilizare sponsorizată de stat a migraţiei ilegale ca armă", au scris Nauseda şi Jansa.

Ei spun că situaţia în cauză este un răspuns la susţinerea de către UE a opoziţiei democratice din Belarus şi la sancţiunile UE împotriva regimului autoritar de la Minsk. Slovenia exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE.

Din cauza afluxului de migranţi, Lituania şi-a înăsprit recent reglementările privind azilul şi a început să ridice un gard la frontieră. Totuşi, din lipsa sârmei ghimpate, construcţia barierei de la frontieră a fost încetinită în ultima perioadă, scrie dpa.

În ultimele săptămâni, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX) a trimis deja grăniceri suplimentari şi echipament în ţara baltică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.