Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Maia Sandu cere sprijinul comunităţii internaţionale în lupta împotriva corupţiei, în Republica Moldova

captură TV
Maia sandu

Preşedintele Maia Sandu a cerut sprijinul comunităţii internaţionale în lupta împotriva corupţiei.

Potrivit Infotag, apelul a fost făcut ieri, 9 decembrie, în timpul discursului șefei statului în cadrul panelului "Prevenirea şi combaterea corupţiei" de la Summitul pentru Democraţie, transmite Știri.md.

"Corupţia trebuie abordată din ambele capete. Şi acolo de unde sunt furaţi banii, dar şi acolo unde sunt mutaţi acei bani. Fără ajutor direcţionat din partea democraţiilor consolidate, nu vom reuşi.

Oficialilor corupţi nu ar trebui să li se permită să se stabilească şi să ducă o viaţă confortabilă în democraţiile occidentale cu câştigurile lor nelegiuite, după ce au jefuit ţările lor de origine", a spus preşedintele.

Vorbind despre situaţia din Moldova, ea a reamintit că un miliard de dolari - rezultat al fraudei bancare, precum şi 22 de miliarde de dolari, spălaţi prin Moldova, au trecut prin conturile persoanelor juridice din 60 de ţări.

"Avem nevoie de mai multe investigaţii transnaţionale pe cazurile de corupţie mare. Avem nevoie de o aplicare mai strictă a reglementărilor internaţionale împotriva spălării banilor de către democraţiile consolidate", a subliniat preşedintele.

Potrivit ei, bunurile furate de la popor "ar trebui restituite mai uşor persoanelor de la care acestea au fost furate" şi "aceste bunuri ar trebui să îmbunătăţească viaţa oamenilor, nu să fie la cheremul criminalilor fugari".

"Ştiu că ceea ce cer nu este lipsit de costuri, ci implică compromisuri delicate. Dar aplicarea conştientă şi voită a acestor legi şi reglementări este un preţ foarte mic de plătit pentru ca democraţia să prevaleze în secolul 21", a menţionat preşedintele.

Ea a subliniat că Moldova este hotărâtă "să-i investigheze pe politicienii corupţi care au jefuit oamenii noştri în trecut".

"Dar nu o putem face singuri. În numele multor democraţii fragile, vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupţi în faţa justiţiei şi restituirea activelor care nu le aparţin.

Ei trebuie să ştie că dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cât de inventivi sunt în tăinuirea averilor obţinute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atât de necesare doar împreună. Altminteri, doar voinţa noastră de a lupta împotriva corupţiei nu este suficientă", a spus preşedintele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.