Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Mexiului, lovitură pentru Biden: Refuză invitația în SUA, denunțând 'politica impusă de secole'

Sunday Vision
Andres Manuel Lopez Obrador

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a anunțat luni că va lipsi de la Summitul regional al Americilor din Statele Unite, din cauza faptului că Washingtonul nu a invitat țările pe care le consideră nedemocratice.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden nu va invita Cuba, Venezuela și Nicaragua la summitul din această săptămână de la Los Angeles.

"Nu merg la summit pentru că nu invită toate țările Americii și cred că este necesar să se schimbe politica care ne-a fost impusă de secole: excluderea", a declarat Lopez Obrador în conferința sa de presă zilnică.

Lopez Obrador a declarat că ministrul de externe Marcelo Ebrard va reprezenta Mexicul în locul său.

Președintele Mexiului a amenințat luna trecută că nu va participa la summit dacă nu vor fi invitate toate țările.

Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, a anunțat că nu va participa chiar dacă va fi invitat, în timp ce liderul conservator al Guatemalei, Alejandro Giammattei, s-a retras după ce Washingtonul l-a sancționat pe procurorul său principal.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Biden era nerăbdător ca Lopez Obrador să participe.

"Nu poți avea un Summit al Americilor dacă nu participă toate țările din Americi", a declarat Lopez Obrador, care a îndemnat, de asemenea, SUA să pună capăt sancțiunilor împotriva Cubei.

"Sau poți să o ai, dar noi vedem asta ca pe vechea politică de intervenționism, de lipsă de respect pentru națiuni și pentru popoarele lor".

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru AFP că "SUA continuă să mențină rezerve cu privire la lipsa de spațiu democratic și la situația drepturilor omului" în cele trei țări excluse.

"Ca urmare, Cuba, Nicaragua și Venezuela nu vor fi invitate să participe la acest summit".

Lopez Obrador a declarat că refuzul nu va afecta "relațiile sale foarte bune" cu Biden, despre care a spus că a fost supus "presiunilor din partea republicanilor" pentru a exclude cele trei țări.

"Sunt foarte dezamăgit de această situație, dar nu accept ca cineva să se pună deasupra țărilor, nu accept hegemonia, nici din partea Chinei, nici din partea Rusiei, nici din partea vreunei țări", a spus el.

Președintele mexican a precizat că va vizita în continuare Casa Albă în iulie, unde va căuta să discute despre "integrarea" panamericană.

"Așa au creat Comunitatea Europeană și apoi aceasta a devenit Uniunea Europeană. Asta este ceea ce trebuie să facem în America", a spus el.

Summitul ar urma să se concentreze pe migrație, schimbările climatice, pandemia Covid-19 și "lupta pentru libertate și democrație", a precizat Casa Albă.

Statele Unite au intensificat criticile la adresa autorităților cubaneze după arestarea a sute de persoane pentru că au participat la proteste antiguvernamentale în iulie anul trecut.

Administrația Biden refuză să îi recunoască pe președintele venezuelean Nicolas Maduro sau pe cel nicaraguan Daniel Ortega din cauza unor presupuse nereguli electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.