Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Pakistanului refuză să promulge noile legi ale securităţii naţionale

MSNBC
india pakistan kashmir

Preşedintele pakistanez Arif Alvi a declarat duminica aceasta că a refuzat să promulge două proiecte de lege care ar da autorităţilor mai multă putere să aducă în faţa justiţiei cetăţenii pentru fapte împotriva statului şi a armatei, demers pe care Ministerul Dreptului şi al Justiţiei l-a declarat neconstituţional, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Proiectele de lege au fost deja adoptate de ambele camere ale parlamentului de la Islamabad, dar Alvi este membru al Partidului Tehreek-e-Insaf (PTI), al fostului prim-ministru Imran Khan, care se opune guvernului de coaliţie care a adoptat cele două legi.

"Dumnezeu îmi e martor că nu am semnat Legea din 2023 de modificare a secretelor oficiale şi nici Legea din 2023 de amendare a legii privind armata pakistaneză, deoarece nu sunt de acord cu aceste legi", a anunţat Alvi pe platforma de socializare

X, fostă Twitter.

El a spus că a cerut personalului său să returneze proiectele de lege nesemnate legiuitorului în termenul prevăzut pentru a le abroga.

"Cu toate acestea, am aflat astăzi că personalul meu mi-a subminat voinţa şi ordinul'', a spus el.

Ministerul Dreptului şi Justiţiei a transmis că decizia preşedintelui este "profund îngrijorătoare".

"Preşedintele are două opţiuni: fie să dea avizul conform, fie să returneze chestiunea către parlament cu observaţii specifice'', a apreciat ministerul într-un comunicat, adăugând că preşedintele nu a pus în aplicare niciuna dintre opţiuni. "Un astfel de curs de acţiune este împotriva literei şi spiritului Constituţiei", a considerat ministerul.

Potrivit Constituţiei, dacă preşedintele nu promulgă un proiect de lege sau nu-l returnează parlamentului cu observaţiile sau obiecţiile sale în termen de 10 zile după ce respectivul proiect a trecut deja prin cele două camere ale legislativului, atunci acel proiect va deveni automat lege.

"Deoarece preşedintele nu a promulgat şi nu a returnat proiectul de lege în 10 zile, acesta a devenit lege", a declarat ministrul interimar al justiţiei Ahmad Iran într-o conferinţă de presă.

Ministrul interimar al informaţiilor, Murtaza Solangi, a declarat că remarcile făcute de Alvi pe contul personal de socializare nu au nicio valoare deoarece el nu a formulat obiecţii la proiectul de lege în termenul stabilit.

"Este doar o încercare de a crea confuzie. Nu are valoare juridică", a spus Solangi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.