Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas face apel la creşterea sprijinului ţărilor arabe în faţa Israelului

Al Jazeera
Mahmoud Abbas

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut miercuri liderilor arabi reuniţi la Alger un sprijin sporit în faţa Israelului, unde Benjamin Netanyahu este aproape să revină la putere graţie unei alianţei cu extrema dreaptă, transmite France Presse.

În discursurile lor succesive de la deschiderea summitului marţi seară, liderii arabi şi-au reafirmat sprijinul faţă de crearea unui stat palestinian independent, ceea ce va figura şi în declaraţia finală a reuniunii.

Summitul de la Alger, primul din ultimii trei ani, are loc după ce numeroase ţări din Liga Arabă, ce regrupează 22 de state, au procedat în ultimii ani la o apropiere spectaculoasă de statul evreu, potrivit Agerpres.

Emiratele Arabe Unite şi-au normalizat legăturile cu Israelul în 2020 în cadrul unei serii de acorduri, numite Avraam, negociate de către Washington. Bahreinul, Marocul şi Sudanul au făcut acelaşi pas.

Denunţând ''crimele'' comise în opinia sa contra palestinienilor de către Israel, Abbas a acuzat statul evreu de ''distrugerea sistematică a soluţiei cu două state şi de derobarea acordurilor semnate''.

Mahmoud Abbas nu a evocat în mod direct rezultatele alegerilor legislative din Israel. Dar fostul premier Benjamin Netanyahu, ce pare să recâştige puterea în Israel, a renunţat de mult timp la a-şi declara susţinerea faţă de soluţia cu două state, care ar implica crearea unui stat palestinian.

În discursul său, Abbas a mai acuzat Israelul că încearcă să ''construiască un templu (evreiesc) care nu a existat niciodată'' în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim.

Într-un editorial consacrat summitului de la Alger, principalul cotidian palestinian, Al-Quds, a afirmat că palestinienii ''nu au nevoie de rezoluţii verbale pe care le-au auzit atât de mult, ci de acţiuni concrete pe teren''.

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a subliniat marţi, în deschiderea summitului, că acesta ''are loc într-un context regional şi internaţional marcat de o sporire a tensiunilor şi a crizelor, în special în lumea arabă care nu a cunoscut în istoria sa modernă o epocă atât de dificilă''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.