Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că partidul Șor ar fi încercat să ofere mită membrilor Comisiei Electorale Centrale

stiri.md
Igor Grosu

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, acuză Partidul Șor de corupție. Acesta a declarat că Partidul ar fi încercat să ofere mită membrilor Comisiei Electorale Centrale pentru ca Marina Tauber să nu fie exclusă din cursa electorală pentru alegerile de la Bălţi.

Marina Tauber respinge acuzaţiile, menționând că declarațiile sunt „aberante”, iar vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a menționat că „nu are un răspuns” în această privință, transmite unimedia.info.

„În ziua când încă CEC nu luase decizia care a luat-o, trimişii acelui partid politic umblau cu oferte financiare. După ce s-a luat decizia la CEC, nu a trecut la CEC ispita şi s-a mutat în altă zonă, s-a mutat la nord.

Deci, ca să vă daţi seama cât sunt de bandiţi bandiţii. Despre ce sume ar fi fost vorba? Nu pot să spun, o să vină timpul și o să vă spun. Sumele sunt bune pentru Republica Moldova”, a declarat Igor Grosu pentru TVR Moldova.

Candidata Partidului Șor, Marina Tauber a respins categoric acuzaţiile aduse.

„Eu cred că Igor Grosu are fantezia prea mare. Desigur că acest lucru este aberant, declaraţii sunt aberante și eu cred că după tot ce s-a întâmplat toţi cei care ocupă anumite funcţii cu responsabilitate înaltă trebuie să-şi dea demisia”, a spus Tauber.

Întrebat în cadrul emisiunii În PROfunzime, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica a menționat că „Mie îmi pare rău, dar eu chiar nu am răspuns la această întrebare. Ceea ce vă pot spune eu e că la începutul campaniei electorale CEC a adoptat o hotărâre prin care a stabilit un șir de atribuții suplimentare pentru diverse autorități publice ca ei să ne ajute la organizarea acestui scrutin”.

Deputata Marina Tauber, exclusă din cursa de la Bălți pentru funcția de primar, și-a spus oful în debutul ședinței Parlamentului. Aceasta a acuzat actuala guvernare că au capturat instituțiile, inclusiv justiția, exemplul în acest sens fiind situația în care s-a pomenit ultima.

„Ceea ce s-a întâmplat cu mine la Bălți indică faptul că Moldova se îndreaptă spre dictatură”, a comentat Tauber.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

Fostul premier Ion Chicu a condamnat decizia și a cerut intervenția corpului diplomatic. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia o ia până la urmă instanța de judecată.

Cu o reacție a venit și deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care a spus că este „de acord întru totul cu argumentarea raportului CEC”.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Moldova a calificat decizia CEC drept o „ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală”.

În context, formațiunea a atras atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept”.

La 3 decembrie, Judecătoria Bălți a început examinarea dosarului cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți, în cursa electorală, în cadrul ședinței care a durat până după miezul nopții.

În seara aceleiași zile, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, la solicitarea avocaților Marinei Tauber, care au anunțat că avocatul lui Nicolai Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul II de scrutin, este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim.

„Considerăm că instanța în întregime nu este imparțială și solicităm să fie strămutată această cauză”, a precizat apărătorul Denis Calaida.

Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins strămutarea dosarului ce vizează cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală.

La 4 decembrie, Judecătoria Bălți a decis excluderea din cursa electorală de la Bălți a Marinei Tauber.

Magistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți de a o elimina pe Marina Tauber de pe lista electorală de la Bălți.

La 5 decembrie, CEC a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor la Bălți și a suspendat scrutinul.

Misiunea Promo-LEX s-a arătat nedumerită de decizia CEC privind turul II la Bălți, menționând că, „legislația electorală nu prevede procedura de suspendare pe motivele indicate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.