Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Parlamentului libian a ratificat o lege electorală ce autorizează alegerea preşedintelui ţării prin vot popular direct

News24
Libia

Preşedintele Parlamentului libian, Aguila Saleh, a ratificat o lege electorală ce autorizează alegerea preşedintelui ţării prin vot popular direct, în decembrie, în pofida faptului că unele forţe politice s-au opus acestei legislaţii, informează joi dpa.

Libia încearcă de mai multă vreme să finalizeze cadrul legal pentru organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare pe 24 decembrie. Discuţiile continuă încă în forul legislativ cu privire la legislaţia privind alegerea parlamentarilor.

Iniţial, Parlamentul Libiei a aprobat legea în august, în timpul unei sesiuni parlamentare în care au izbucnit certuri între parlamentari.

Fahti al-Marimi, un consilier al lui Saleh, a declarat pentru dpa că parlamentul va trimite copii ale legii către Comisia Electorală, Înaltul Consiliu al Statului şi Guvernului interimar de Uniune Naţională, care a fost ales mai devreme în acest an în cadrul unui proces susţinut de Naţiunile Unite, pentru a conduce Libia până la alegerile din decembrie.

"Toţi cei care resping legea doresc ruinarea Libiei", a spus Al-Marimi.

Criteriile de eligibilitate pentru candidaţi sunt controversate, în condiţiile în care oficiali publici pot candida pentru un mandat, dar să-şi păstreze postul în cazul în care pierd cursa. Se consideră că aceasta este în sprijinul generalului Khalifa Haftar, care conduce Armata Naţională Libiană în partea de est a ţării.

Criticii susţin că ar trebui ca toţi potenţialii candidaţi să demisioneze din posturile publice înainte de a candida în alegeri, potrivit Agerpres.ro.

Într-un comunicat, Înaltul Consiliu de Stat cu sediul la Tripoli a subliniat că respinge încălcările continui ale lui Saleh şi aprobarea a ceea ce el descrie a fi "o lege electorală defectuoasă".

Libia este scena unui sângeros război civil după ce Muammar al-Gaddafi a fost înlăturat de la putere în 2011. Această ţară bogată în petrol a devenit o scenă de luptă pentru forţe rivale şi puteri străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.