Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Partidului Conservator din Marea Britanie exclude o rămânere în Uniunea Vamală

rfi.fr
Brexit

Regatul Unit nu poate rămâne în Uniunea Vamală după ieşirea sa din Uniunea Europeană (UE), pentru că prioritatea sa va fi să încheie acorduri de liber-schimb cu ţări terţe, a declarat preşedintele Partidului Conservator al Theresei May Brandon Lewis, relatează Reuters potrivit news.ro

Brandon Lewis a făcut această declaraţie joi, la o zi după respingerea miercuri seara, cu 325 la 306 voturi, a moţiunii de cenzură depuse de opoziţia laburistă contra Guvernului, în urma respingerii masive, marţi seara, în Camera Comunelor a acodului Brexitului încheiat de Theresa May cu Cei 27 în noiembrie.

Liderul conservator a anunţat că reuniuni au loc joi între membri ai Guvernului şi principalii aleşi conservatori în Camra Comunelor, într-o încercare de a găsi un compromis cu privire la Brexit.

Însă el a exclus ca regatul să rămână în Uniunea Vamală după Brexit, aşa cum au sugerat miercuri unii aleşi din Partidul Laburist (Labour).

”Unul dintre lucrurile pe care trebuie să fim în măsură să le facem (...) este capacitatea de a încheia acorduri comerciale internaţionale, de a putea face comerţ în lumea întreagă şi de a avea o politică comercială independentă, ceea ce înseamnă că nu putem rămâne în Uniunea Vamală actuală a UE”, a declarat Brandon Lewis la BBC.

Preşedintele Partidului Conservator (Tories) a dat asigurări că ideea unui al doilea referendum care să le permită alegătorilor britanici să decidă dacă ţara lor ar trebui să iasă sau nu din UE nu este pe masă.

În cazul în care nu se găseşte vreo soluţie de compromis până la 29 martie, Regatul Unit va ieşi din UE fără acord, mai puţin în cazul în care va cere până atunci - şi-i va convinge pe europeni să accepte - o prelungire a perioadei de negocieri de doi ani prevăzută de Articolul 50 al Tratatului european de la Lisabona.

Fostul premier laburist Tony Blair aprecia, miercuri dimineaţa, că o asemenea amânare a devenit ”inevitabilă, indiferent ce vom decide să facem”.

”Dacă aş fi eu la Guvern, aş fi început deja discuţii cu Europa despre modalităţile unei prelungiri”, a declarat el pentru BBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.