Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Partidului Ecologist Român solicită naționalizarea companiilor de energie: 'Măsura a fost adoptată în Germania'

Facebook
Danut Pop

Liderul Partidului Ecologist Român susține că a solicitat în repetate rânduri naționalizarea prin răscumpărare a companiilor de energie, totul în condițiile în care Germania lansează o măsură similară.

“Soluția naționalizării prin răscumpărare a companiilor de energie, propusă de PER încă din luna noiembrie a anului trecut este corectă. Dovadă stă faptul că Germania deja a inclus această măsură în planul său organizat pe 3 faze. Schimbarea legislației va permite Guvernului să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică. Deja strategia a fost aplicată în cazul Gazprom Germania, iar tranzacţionarea, stocarea şi transportul energiei vor fi transferate la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania.

De ce nu se poate aplica această măsură și în România? Partidul Ecologist Român a solicitat în repetate rânduri naționalizarea prin răscumpărare a companiilor de energie, dar nimeni nu a luat în calcul propunerea noastră. Siguranța energetică este o componentă de siguranță națională și ar trebui dezvoltată o strategie complexă în acest sens, pentru că războiul de la graniță ne poate afecta în nenumărate moduri. Poate după ce mai multe state occidentale vor adopta măsuri similare, se vor trezi și guvernanții noștri din letargia asta obedientă, în care grija lor principală este să schimbe legea ca să transporte arme prin România, nicidecum să-și protejeze cetățenii să nu rămână fără căldură și gaze”, spune Dănuț Pop.

Cazul Germaniei

Executivul de la Berlin a aprobat luni o modificare legislativă care va permite Guvernului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Germania, puternic dependentă de energia din Rusia, a prezentat luna trecută un plan de urgenţă pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Kremlinul, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor impuse de Occident. A fost primul pas dintr-un plan în trei faze, care ar putea duce la raţionalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor şi infrastructurii critice, cum ar fi spitalele.

"Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei", a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Modificarea legislativă va permite Guvernului, care vrea să reducă dependenţa de importurile din Rusia, să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică. Deja strategia a fost aplicată în cazul Gazprom Germania. Recent, ministrul Economiei a anunţat că Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată de Gazprom, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur).

Habeck a dat asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania şi Rusia, în urma invadării Ucrainei. Bundesnetzagentur va prelua controlul până pe 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii şi face noi angajări.

Invadarea Ucrainei a scos la lumină dependenţa importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum şi de infrastructurile esenţiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deţinute de firme ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.