Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele PE avertizează Ungaria: Nimeni nu trebuie să se folosească de această pandemie pentru a submina libertatea

Romania 24
David Sassoli

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a avertizat miercuri, într-un mesaj video, că nimeni nu trebuie să se folosească de pandemia de Covid-19 pentru a submina libertatea şi a precizat că a cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, potrivit news.ro.

„Vrem să ieşim din criză cu democraţiile intacte”, a spus David Sassoli în intervenţia video de miercuri. „Am cerut Comisie Europene, care e custode al tratatelor europene, să verifice dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din tratatul nostru. Pentru că toate statele euorpene au obligaţia de a proteja valorile noastre fundamentale. Pentru noi, parlamentele trebuie să rămână deschise şi presa trebuie să rămână liberă. Nimeni nu trebuie să se folosească de această pandemie pentru a submina libertatea”.

Luni, prim-ministrul ungar Viktor Orban a primit undă verde în Parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe o perioadă nedeterminată pe care opoziţia a consideră „disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

În Ungaria, dar şi în străinătate, textul este considerat de critici un instrument menit să cimenteze controlul Guvernului naţionalist-conservator folosind pandemia drept un pretext.

Legea prevede până la cinci ani de închisoare pentru difuzare de „ştiri false” despre Covid-19 şi măsurile Guvernului, în contextul în care puţina presă independentă din ţară face în mod regulat obiectul unor asemenea acuzaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.