Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Poloniei a explodat la adresa UE: A fost o acțiune pur politică

Politico Europe
Andrzej Duda

Președintele Poloniei a explodat la adresa UE: A fost o acțiune pur politică

Președintele polonez Andrzej Duda a criticat, duminică, Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor UE în ceea ce a spus că a fost "o încercare de a forța Polonia să își schimbe guvernul”, adăugând că este deschis la negocieri privind schimbările din sistemul de justiție, notează Reuters, potrivit Mediafax.

Guvernul polonez anterior, condus de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele judiciare ale Varșoviei și statul de drept, ceea ce a dus la blocarea a miliarde de euro din fondurile UE pentru Polonia.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să recâștige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistența din partea susținătorilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda și a unor judecători.

"Nu am nicio îndoială care a fost scopul blocării banilor din Planul Național de Redresare de către Comisia Europeană. A fost o acțiune pur politică împotriva autorităților poloneze anterioare", a declarat Duda.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că mai este de lucru cu Polonia

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că mai este de lucru cu Polonia, astfel încât toate etapele din cadrul mecanismului de redresare și reziliență să fie îndeplinite.

”Guvernul polonez și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Comisia pentru a aborda pe deplin etapele de referință privind independența judiciară", a arătat purtătorul de cuvânt.

Duda a mai spus că este deschis la negocieri și la propuneri pentru diverse schimbări în sistemul judiciar polonez, dar că nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiți în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt celor opt ani de guvernare PiS, iar noul guvern condus de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâștiga accesul la fondurile UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.