Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, recunoaște tensiuni cu Ucraina din cauza trecutului istoric

Politico Europe
Andrzej Duda

Relaţiile dintre Polonia şi Ucraina, apropiate prin preocupările lor de securitate din cauza Rusiei, rămân tributare unui trecut istoric dureros, atât de dureros încât în Polonia a fost calificat drept "genocid", comentează sâmbătă France Presse.

Vizita pe care preşedintele Andrzej Duda urma să o efectueze în decembrie în Ucraina nu a fost confirmată şi şeful statului a indicat că ea este "în continuare în studiu" într-un interviu apărut vineri în cotidianul catolic Nasz Dziennik.

În aceeaşi zi, vorbind la un post de radio catolic, el a confirmat că Polonia sprijină Ucraina în contextul conflictului separatist ş deci susţine politica de sancţiuni europene împotriva Rusiei, scrie agerpres.ro.

Dar el a mai spus că este "foarte îngrijorat" să vadă că "anumiţi cetăţeni ai Ucrainei şi, din păcate, unii reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene, neagă adevărul istoric" cu privire la trecutul relaţiilor între cele două ţări.

Preşedintele Poloniei făcea aluzie la obstacole ridicate, potrivit presei poloneze, de autorităţile ucrainene în calea exhumării victimelor poloneze ale masacrelor din Volyn (Volhynia).

Polonia reproşează Ucraina că nu a condamnat în mod explicit masacrele comise de naţionaliştii ucraineni din armata insurecţională ucraineană UPA, care au făcut în 1943 cel puţin 50.000 de morţi în cadrul minorităţii poloneze din Volyn, regiune din estul statului polonez înainte de 1939. Pentru Polonia, este vorba despre "un genocid", termen utilizat într-o rezoluţie a parlamentului în 2016.

Rezistenţa poloneză a efectuat atunci acţiuni de represalii, dar de mult mai mică importanţă. Cu toate acestea, în opinia istoricilor ucraineni, aceste acţiuni justifică plasarea pe acelaşi plan a faptelor comise de ambele părţi şi, deci, absenţa scuzelor din partea Kievului. Preşedintele Petro Poroşenko a pronunţat în repetate rânduri fraza "noi iertăm şi cerem iertare" şi a depus în iunie 2016 la Varşovia o jerbă de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor poloneze din Volyn.

Varşovia observă cu multă îngrijorare respectul cu care este înconjurat astăzi în Ucraina liderul UPA, Stepan Bandera, care a combătut pentru scurt timp Germania nazistă, dar a şi colaborat cu ea.

Înterpelat în parlament joi seara, un viceministru polonez de externe, Bartosz Cichocki, a reproşat Kievului "decizii care pun sub semnul întrebării declaraţia cu privire la parteneriatul strategic".

Această declaraţie fusese semnată în 2007 la Kiev de către preşedinţii de atunci Lech Kaczynski şi Viktor Iuşcenko, în timp ce relaţiile dintre cele două ţări se întăriseră după "Revoluţia portocalie" în Ucraina.

Unul din efectele acestei evoluţii s-a produs printr-o emigrare masivă de lucrători ucraineni spre Polonia. Numărul lor se apropie de 1 milion şi ar putea să mai crească pentru că ei se integrează fără probleme în societatea poloneză, lipsită de mână de lucru.

Potrivit presei apropiate de conservatorii polonezi, aceştia din urmă ar reacţiona cu emoţie faţă de afirmaţiile lui Volodimir Viatrovici, director al Institutului ucrainean al memoriei naţionale, un organism de cercetare finanţat de guvern.

Istoricul, conform presei, a declarat pe Facebook că plăcile ataşate la mormântul Soldatului necunoscut din Varşovia în memoria soldaţilor polonezi ucişi în luptele cu UPA, "aduc un omagiu, la nivel de stat, cekiştilor", altfel zis poliţiei politice comuniste.

Dar pentru mulţi patrioţi polonezi o astfel de asociere de idei este o gravă insultă.

Cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna (DGP) a afirmat joi că Polonia îi interzisese lui Viatrovici intrarea pe teritoriul său, dar Ministerul de Externe polonez nu a confirmat şi nici nu a dezminţit această informaţie. Solicitat de jurnalişti la Kiev, Viatrovici s-a mulţumit să spună că el nu a fost informat despre o astfel de decizie şi nu are intenţia să se ducă în Polonia prea curând.

"Ucraina nu are intenţia să politezeze trecutul istoric al raporturilor polono-ucrainene şi va încerca să păstreze o atitudine constructivă", a declarat vineri pentru AFP purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ucrainene Mariana Betsa. "Ucraina este un partener strategic al Poloniei", a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.